Život v čase korony... a po nej: Najviac túžime objať svojich blízkych

Ilustračná fotografia. (Pixabay.com)

Poznáme ich z televíznych obrazoviek, kina a z divadla. Dnes sú na tom podobne ako mnohí z nás. Ostali doma a čakajú, čo bude ďalej a kedy sa všetci vrátime k svojim starým životom a ľuďom, ktorých máme radi. Čo ich v tomto čase najviac prekvapilo – v dobrom, ale aj v zlom? Čo prvé spravia, keď sa toto celé skončí? A aké majú tipy na to, ako si toto ťažké obdobie aspoň trochu spríjemniť?

MONIKA HILMEROVÁ

Oteckovia, Búrlivé víno, Kandidát, Kuchyňa, Bathory, Hoď svišťom

Od prvých dní bolo úžasné vidieť ako veľmi dokážu byť k sebe ľudia pozorní a starostliví a bolo príjemné cítiť, koľko dobra je v ľuďoch. Pravda je však aj to, že čím dlhšie musíme žiť v náročných podmienkach, na aké nie sme zvyknutí, nedajú sa prehliadnuť ani tie negatívne reakcie, ale väčšina ľudí sa správa zodpovedne, tak verím, že to čoskoro prekonáme.

Najviac sa teším na to, ako budem môcť vyobjímať ľudí, ktorých mám rada a veľmi mi chýbajú. Začala som znova pravidelne športovať, na to som roky nemala čas. Ale najviac si vážim to, že môžem byť so svojou rodinou a že máme na seba omnoho viac času.

 

VLADO KOBIELSKY

Oteckovia, Búrlivé víno. Panelák, Dr. Ludsky, Tajné životy

Myslím si, že Slováci sú disciplinovaní, možno je to ešte zvyk z minulých časov, a to rozhodne pomáha eliminovať nákazu. To je jednoznačne pozitívne.

Našťastie s negatívnym správaním nemám skúsenosť. Keď to skončí, pôjdem to patrične osláviť s priateľmi a teším sa aj na prvé divadelné predstavenie. Veľmi ma zaujal seriál Strangers, ak budete mať čas, odporúčam.

 

NOEL CZUCZOR

Za sklom, Tvoja tvár znie povedome, Čistič, Milenky

Úprimne, neviem či ma niečo prekvapuje. V bezpečnej vzdialenosti pozorujem medzi nami ľuďmi na jednej strane starý známy nedostatok empatie a ohľaduplnosti a zároveň tiež opak - veľkú dávku súcitu, spolupatričnosti, zodpovednosti a empatie. A práve tú, spolu so zodpovednosťou potrebujeme teraz najviac.

Vyjdem na ulicu bez pokrývky tváre, zhlboka sa nadýchnem. Užijem si vôňu vzduchu. Zapozerám sa na oblohu. A budem dúfať, že nás toto všetko ako jeden druh, niečo užitočné naučilo.

Filmy Hayao Miyazakiho, ktorých je plný Netflix. Každý z nás v týchto časoch potrebuje kúsok jeho sveta a predstavivosti. A ako inak, film Čistič režiséra Petra Bebjaka. 

 

MAREK MAJESKÝ

Horná Dolná, Amnestie, Kandidát, Búrlivé víno, Štastný nový rok

Úprimne... Nemôžem povedať, že by ma niečo obzvlášť prekvapilo. Každý z nás prežíva natoľko špecifickú a výnimočnú životnú situáciu, že sa snažím - či už negatívne alebo pozitívne zážitky súvisiace s touto krízou - vnímať s čo najväčším pochopením a ústretovosťou. Nikdy sme nič podobné nezažili a nemali sme možnosť pripraviť sa na to, čo nám prakticky zo dňa na deň zmenilo životy.

Keď sa však situácia konečne upokojí, konečne spolu s deťmi navštívime našich starých rodičov a pokiaľ to bude možné, tak sa s nimi vystískame, vyobjímame a vybozkávame.

V tomto dlhom období je toho veľa, čo by som vedel odporučiť. Momentálne sledujeme s mojou Jankou starší seriál HBO - Boj o moc, nové série Nový pápež a Westworld a z kníh mám teraz na stole bio Einsteina.

 

KRISTÍNA SVARINSKÁ

Sestričky, Chlapi neplačú, Lóve, Milenky, Teroristka

Na jednej strane ma neuveriteľne prekvapila ľudská solidarita, ochota pomôcť, keď sa spustila masová vlna šitia rúšok a zbierky na pomoc pre zdravotníctvo a všetkých, čo to v tej prvej vlne potrebovali. Zároveň ma fascinuje ako sa spolu so solidaritou začala prejavovať zloba, závisť a osočovanie, kto má dôležitejšie poslanie a kto má „ísť k lopate“. Zaujímavá ambivalencia nálad.

Toľko vecí! Ale hlavne toľko objatí a bozkov, čo rozdám!

Money Heist, Ozark, Unorthodox, Devs, streamovacie služby ponúkajú mnoho možností! Mne sa konečne podarilo prečítať Amerikánku od Chimamandy Ngozi Adichie, to ma zahrialo pri srdiečku. A odporúčam jogu a dýchať zhlboka, telefonovať s rodinou a priateľmi a veľa sa smiať.

foto: TV Markíza

 

Vydanie: Máj 2020