Zber kuchynského bioodpadu: 9 Najdôležitejších otázok

Ilustračná fotografia. (Pixabay.com)

Šupy z ovocia a zeleniny, mliečne výrobky, starý chlieb a pečivo, ale napríklad aj zvyšky z kvetov a rastlín patria do kuchynského bioodpadu. Bratislava síce musí s jeho zberom začať od budúceho roka, pre komfort obyvateľov začala už v predstihu. Pripravili sme preto odpovede na najčastejšie otázky. 

Stále sme si nestihli prevziať balíček, čo máme urobiť?

Obyvatelia bytových domov si môžu prísť prevziať balíček na Zákaznícke centrum OLO na adrese Ivanská cesta 22, 821 04 Bratislava, a to každý pondelok až piatok v čase od 7:00 do 16:00. Tiež môžu využiť prebiehajúcu adresnú distribúciu v iných mestských častiach podľa aktuálneho harmonogramu.

Obyvatelia rodinných domov, kontaktujte Zákaznícke centrum OLO na zakazka@olo.sk alebo tel. č.: 02/50 110 550 a dohodnite si ďalší postup pri preberaní nástrojov zberu.

Kde zoženiem ďalšie vrecká, keď sa mi 12-mesačná zásoba minie?

150 ks vreciek (cca 2 až 3 vrecká na týždeň) dostali obyvatelia na obdobie 12 mesiacov. Ďalšie certifikované kompostovateľné vrecká s logom “OK compost” si môžete obyvatelia zakúpiť v obchodoch.

Čo ak mám vlastný košík/vedierko na zber tohto odpadu?

Môžete používať aj vlastný košík na zber kuchynského bioodpadu, dôležité je, aby ste používali kompostovateľné vrecká, v ktorých budete kuchynský odpad vhadzovať do nádoby na zber.

Mám záhradku a všetko si kompostujem, potrebujem košík?

Pri kompostovaní je dôležité, aké odpady do kompostéra vhadzujeme, nakoľko to ovplyvní kvalitu kompostu. Preto do kompostéra nepatria pokazené ani plesnivé potraviny a takisto potraviny živočíšneho pôvodu (mliečne výrobky, kosti a pod). Práve na toto slúži zber kuchynského odpadu.

Nebude mi odpad doma zapáchať?

Tým, že odpad vhadzujete do kompostovateľného priedušného vrecka, ktoré je uložené v odvetrávateľnom košíku, jeho vlhkosť a biologické procesy sa eliminujú a predchádzate tak tvorbe zápachu. V prípade, že do košíka vhadzujete potraviny živočíšneho pôvodu (kosti, zvyšky mäsa), odporúčame ich vopred zabaliť do novinového (nie letákového) papiera, aby zachytili vlhkosť a zápach. Potraviny s vysokým obsahom vlhkosti (napr. melón) odporúčame vyhadzovať v kompostovateľných vreckách do vonkajších zberných nádob, a to čo najskôr.

Nehrozí prítomosť hmyzu, hlodavcov?

Tým, že odpad vhadzujete do kompostovateľného priedušného vrecka, ktoré je uložené v odvetrávateľnom košíku, jeho vlhkosť a biologické procesy sa eliminujú a predchádzate tak tvorbe zápachu. Kuchynský odpad treba vložiť do kompostovateľného vrecka, držať pri izbovej teplote, nevystavovať slnku a uchovávať v tme.

Nebude odpad vytekať?

Do nádob na kuchynský biologicky rozložiteľný odpad sa nesmú vyhadzovať tekuté potraviny. Ak budete napríklad vyhadzovať polievku, odporúčame ju najprv scediť, pevnú časť hodiť do kompostovateľného vrecka umiestneného v odvetrávateľnom košíku a tekutú do výlevky. Potraviny, ako sú jogurty, smotana, môžete vyhadzovať v malých množstvách, ale neodporúčame do vreciek vhadzovať veľké množstvo takýchto potravín. Ak by mal váš košík obsahovať potraviny, ktoré môžu zvyšovať vlhkosť, odporúčame ho podložiť kúskom kartónu, ktorý vlhkosť zachytí.

Bude sa zvyšovať miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady?

Nie, poplatok sa z dôvodu zberu kuchynského odpadu nebude zvyšovať. Náklady na zber kuchynského bioodpadu z bytových aj rodinných domov sú súčasťou miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.

Kam putuje vyzbieraný kuchynský odpad a čo sa s ním bude ďalej robiť?

Výsledkom kompostovania kuchynského bioodpadu z bratislavských domácností je produkt, ktorý dokáže obnoviť prírodné zdroje a život v zemi. Viac informácií nájdete na www.olo.sk

 

Vydanie: September 2022