Vyskúšali sme za Vás: Aký je život v kryte civilnej ochrany

V času mieru si môžeme povedať, že má značnú rozlohu, v čase ohrozenia by však musel poslúžiť na záchranu desiatok ľudí. Téma krytov civilnej ochrany sa skloňuje stále častejšie. Vojna na Ukrajine ovplyvňuje totiž každého z nás. Aké to je stráviť dlhé hodiny na mieste, kde nezasvieti denné svetlo a ľudia dúfajú, že si zachránia holý život, sme vyskúšali na vlastnej koži.

Snáď ich nikdy nebudeme potrebovať, zaznieva v posledných dňoch v každom rozhovore. Aj ľudia na Slovensku sa čoraz častejšie pýtajú – kam by sme sa ukryli my? Vojnový konflikt na Ukrajine si vyžiadal už množstvo obetí. Boje u nášho východného suseda sú niečím, na čo sme ešte pred niekoľkými mesiacmi nechceli ani pomyslieť. Dúfali sme, že život v modernej a civilizovanej Európe 21. storočia je o niečom inom. Teraz však prichádzajú otázky – kde môžeme nájsť útočisko? Máme kryty civilnej ochrany? Sú v takom stave, že si dokážeme zachrániť holý život?

Kryty CO v Ružinove

V Ružinove je 57 krytov civilnej ochrany, ktoré patria pod správu mestskej časti. Obyčajne sa nachádzajú pod panelákmi, ďalšie sú v objektoch škôl, vo výrobných či priemyselných podnikoch, ako záchranný priestor by tiež poslúžili aj podzemné garáže nákupných centier. Spolu – v našej mestskej časti pre asi 170-tisíc ľudí. „

Revidované sú každé tri roky, vrátane filtračných zariadení, pravidelne sa odstraňujú závady revíznych správ, elektrika tiež podlieha revízii každé tri roky. Kontrolujú sa však približne každý mesiac,“ hovorí Jaroslav Wyka z oddelenia krízového riadenia miestneho úradu, ktorý sa stará o funkčnosť týchto priestorov.

72 hodín

Tie pod panelákmi majú kapacitu asi 150 ľudí. Pohodlie ide skutočne bokom. Nie je to žiadne mesto pod mestom. „Každý si prinesie stoličku a osobné veci. Tu sa ľudia usadia a prečkajú ten najvyšší nápor,“ opisuje ďalej. Potom sa kryt vzduchotesne uzavrie. „Ľudia by tak mali vydržať 72 hodín, záleží však od toho, aké sú podmienky na povrchu. Potom nastáva evakuácia,“ dodáva.

V kryte je voda, nie však pitná. Tú je nutné si priniesť so sebou. Niektoré kryty majú aj studne, iné zase nemajú toalety. V čase ohrozenia je nutné ich zabezpečiť, čo je v kompetencii okresného úradu. V krytoch sú vyprosťovacie zariadenia, jednou z priorít sú aj rádiomajáky. „Rozložia sa v objekte a vysielajú signál na povrch. Keďže záchranári majú prijímač, dokážu identifikovať, kde sa nachádza zával,“ opisuje Jaroslav Wyka. Funguje to ako vyhľadávanie nezvestných osôb v lavínach. Kopať možno aj priamo z krytu. Ktorým smerom, to signalizuje červená čiara na stenách. Plná varuje pred ďalším priestorom, prerušovaná znamená blízkosť terénu.

Môže zachrániť život

Týmto by sa však nebezpečenstvo zrejme neskončilo. Na rad by prišla evakuácia. So zasypaným vchodom a bez núdzového východu je jediným riešením núdzový výlez. Šachta s rozmermi 70x70 centimetrov ústí asi 20 metrov od domu. „Aby bol bezpečný v prípade, že by došlo k zrúteniu domu,“ objasňuje. Ak teda kráčate po ceste a vidíte prekrytie kanálu, nehádžte do neho odpad. Raz by mohol niekomu zachrániť život. Aj keď veríme, že konflikt na Ukrajine sa rýchlo skončí.

 

Vydanie: Apríl 2022