Vizualizácia: Projekt domu kultúry na Trnávke

Každá lokalita by mala mať miesto, ktoré by slúžilo na rôzne aktivity tamojšej komunity. Budova kultúrneho domu na Bulharskej však už viac než desať rokov chátra. Momentálne tam dobrovoľníci zo Stret klubu organizujú kurzy pre niekoľko stoviek detí a zabezpečujú aspoň základnú údržbu budovy, to je však len dočasné riešenie. Preto Ružinov predstavil projekt jeho budúcej podoby.

Projekt pripravila Fakulta architektúry a dizajnu STU, s ktorou mestská časť už pred časom pracovala na návrhoch Trhoviska Miletičova a starej radnice v Prievoze. Teraz bude nasledovať dopracovanie realizačného projektu a naň naviaže vybavovanie všetkých potrebných povolení. Zároveň bude potrebné získať na rekonštrukciu aj peniaze, odhadom by to malo byť okolo troch miliónov eur. Plánom je získať na ňu peniaze z fondov EÚ, ako sa to už podarilo na rekonštrukciu niektorých našich škôl a škôlok.

Ako by mal napokon vyzerať a čo bolo dôležitou súčasťou zadania? Cieľom je obnoviť pôvodnú funkciu domu kultúry, so zameraním sa najmä na komunitné aktivity. DK Bulharská nie je miestom na organizovanie veľkých koncertov, určite však ostane zachovaná jeho unikátna veľká sála. Mohla by slúžiť napríklad na divadelné predstavenia, menšie koncerty alebo na tanečné akcie – venčeky, ktoré sa tu organizovali, si pamätajú ľudia z celého Ružinova. Jeho hlavnou náplňou by však malo byť zabezpečovanie rôznych krúžkov a komunitných aktivít pre deti i dospelých.

Chýbať by nemal priestor pre seniorov, prípadne kaviareň, priestor pre výstavy a detský kútik, určený prioritne pre rodičov s deťmi z Trnávky. Projekt počíta aj s menším vysunutým pracoviskom miestneho úradu, aby základné veci tamojší obyvatelia vedeli vybaviť čo najpohodlnejšie. Budova sa nebude zväčšovať a neplánuje sa ani jej nadstavovanie.

 

Vydanie: September 2022