V Bille sa už zálohujú plastové fľaše a plechovky: Ružinovčania dostanú za odmenu lavičky

Už od 1. januára 2022 sa na Slovensku spúšťa zálohovací systém na nápojové fľaše a plechovky. V Ružinove však na niekoľkých miestach funguje aj dnes. Ak ho využijete, urobíte nielen dobrú, ale aj príjemnú vec pre svoje okolie.

V rámci nového projektu „Ružinovské lavičky za plastové fľaštičky“ zriadila spoločnosť BILLA pri svojich dvoch predajniach v Bratislave-Ružinove (na Bajkalskej a Záhradníckej ulici) automaty na zber nápojových obalov z plastu a kovu.

Za každý plastový či plechový nápojový obal, ktorý vhodíte v skúšobnej dobe do automatu do 15. decembra, venuje BILLA 15 centov na podporu a rozvoj komunity v našej mestskej časti. Hlasovať môžete na Facebooku v rámci podujatia "Ružinovské lavičky za plastové fľaštičky... a za plechovky tiež".

Sedenie z recyklovaného plastu

Piknikové sedenie bude symbolicky vyrobené z recyklovaného plastu. O tom, kde bude umiestnené, rozhodnete vy svojim hlasovaním na sociálnej sieti. Okrem toho, že skrášli okolie, vytvorí aj pohodové miesto na stretnutie s rodinou, susedmi a priateľmi, pretože len vtedy, ak sa o zaujímame jeden o druhého, sa budeme spoločne starať aj o miesto, kde žijeme.

Zálohové automaty na zber nápojových obalov fungujú na podobnom princípe ako tie so sklom. Dôležité však je, aby ste do automatu vkladali prázdne a nezdeformované PET fľaše či plechovky aj s čitateľnou etiketou. „Automat následne nápojové obaly zlisuje a umiestni do zásobníkov, ktoré budeme pravidelne ekologicky likvidovať ,“ vysvetlil Tomáš Staňo, finančný riaditeľ BILLA.

Kým teraz ide o skúšobnú prevádzku, od januára bude takýto automat pri každej predajni na Slovensku. Plastové fľaše a plechovky už po tomto termíne budú zálohované. 

 

Vydanie: November 2021