Týždeň v Ružinove: Milióny pre školu, zdravšie prostredie pre deti

Želali by sme si, aby rástli ako huby po daždi. Postaviť novú školu nie je však vôbec jednoduché. Ružinov však získal na takýto cieľ miliónovú dotáciu. Popri tom zároveň zlepšuje kvalitu prostredia v ďalších vzdelávacích zariadeniach.

 

TRI MILIÓNY NA ĎALŠIU ŠKOLU

Ružinov získal ďalšieho 2,74 milióna eur na výstavbu ďalšej novej základnej školy.  Po Medzilaboreckej, na ktorú sme eurofondy získali už vlani a už sa aj stavia, tak druhá nová škola pribudne na Ostredkovej - a opäť drvivú väčšinu investície preplatia eurofondy.

Špecialitou nového pavilónu bude telocvičňa, do ktorej sa vojde až 500 ľudí a bude môcť celej škole, ba dokonca celému Ružinovu, slúžiť na športové turnaje, majstrovstvá, a podobne. Výstavba by mohla začať už v máji a dokončená by mala byť už v priebehu budúceho školského roka.

 

MŠ BUDOVATEĽSKÁ S NOVINKOU

Tento rok plánujeme otvoriť tri nové škôlky: na Trnávke, na Štrkovci a v Prievoze. Nielen kvantita, ale aj kvalita je však dôležitá. A netýka sa to len výučby, ale aj samotného prostredia. V dvoch škôlkach a v jednej škole: MŠ Budovateľská, MŠ Haburská a ZŠ Kulíškova testujeme zariadenie, ktoré je dôležité pre kvalitu a čistotu vzduchu a boj proti nečistotám, vírusom, baktériám a plesniam.

Naše školy a škôlky sú bezpečné a udržiavané a veľmi podrobné testy preukázali, že deťom pri ich návšteve nehrozí žiadne poškodenie zdravia. Na druhej strane, v každom jednom zariadení sa preukázala nadlimitná prítomnosť niektorých spór, alergénov, bacilov a podobne, ktoré síce nie sú priamym ohrozením zdravia, ale môžu mať na deti vplyv.

Do všetkých troch zariadení sme nainštalovali výkonné čističky vzduchu s extrémne kvalitnými filtrami. Filtrovanie je také kvalitné, že keď na jednej strane do stroja vstúpi 100 000 častíc (prachu, vírusov, atď.), na druhej strane ich vyjde len desať.  Ak vo vzduchu lieta koronavírus, tento stroj ho zachytí, zničí a nepustí von.

 

ÚPRAVY NA IHRISKU SEDMOKRÁSKOVA

Na detskom ihrisku Sedmokrásková sa bude dňa 30.04.2022 (sobota) od 10:00 robiť úprava múrov. Z nich sa bude zoškrabávať starý náter a poškodené časti omietky a následne aplikovať nový náter. Práce budú prašného charakteru a počas maľby môže byť cítiť zápach z farieb. Z toho dôvodu neodporúčame v čase cca 10:00 - 14:00 zdržiavať sa na ihrisku.

Tieto plochy zároveň už nebudú slúžiť ako legálne graffiti plochy.

 

KOSBA A VEREJNÝ PORIADOK

Denne dostávame množstvo otázok o tom, kedy sa bude kosiť na jednotlivých uliciach. Práce idú presne podľa harmonogramu a situácie na jednotlivých sídliskách. Aby sa prvé kolo kosby stihlo včas, kosiť musíme aj počas víkendov. Upravená zeleň je však určite dostatočnou odmenou.

 

A aby sme nezabudli na Dulovo námestie. Opäť je vyčistené...

 

Vydanie: Apríl 2022