Teatro WÜSTENROT v Ružinove: Frida prežíva trápenie aj oslavu života

Muzikál Frida mal už viac ako sto repríz a tie posledné už na novej pôde. Potom, čo sa začalo s búraním Istropolisu, muselo si divadlo Teatro Wüstenrot hľadať novú strechu nad hlavou. Aj s muzikálom o legendárnej mexickej maliarke ju našlo v ružinovskom Dome kultúry. 

Dva roky bojuje kultúra o prežitie. Aj ju zachvátila pandémia koronavírusu a diváci nemohli chodiť do divadla vôbec, alebo len vo veľmi malých počtoch. Návrat do niekdajšieho normálu je ešte ťažší pre divadlo, ktoré si po rokoch muselo hľadať nové sídlo.

Teatro Wüstenrot však vlani na jeseň našlo nové, práve v našej mestskej časti. „Tri mesiace som chodil po kulturákoch,“ hovorí jeho riaditeľ Rudolf Geri. Vyberal, prehodnocoval, rozhodoval sa. Detailov, ktoré zohrávajú úlohu, je veľa. „Či je čistá chodba, aké je javisko, veľkosť, parkovanie, tradícia divadelníctva,“ objasňuje a dúfa, že snáď sa ľudia opäť naučia spoločensky žiť.

Obľúbené herečky

Na pôvodný slovenský muzikál Frida – maľovať a milovať ich prišlo zopár desiatok. Aj keď sála nebola celkom vypredaná, herci sa tešili, že vôbec prišli. „Hrá sa mi tu veľmi dobre. Cítili sme, že diváci sa chcú baviť, že počúvajú,“ povedala herečka Mirka Gális Partlová.

V muzikáli s hudbou skladateľa a producenta Rudolfa Geriho, autora libreta a textov piesní Daniela Heviera a spoluautora libreta a režiséra Karola Vosátka, hrá postavu Kristíny (Cristi). Sestru Fridy, ktorú stvárňuje Katarína Ivanková. „Katka je vďačný, profesionálny partner na javisku, miestami nevyspytateľná, tak musím byť stále v strehu,“ hovorí o divadelnej kolegyni. Obe dávajú do predstavenia všetko - z pódia ide neskutočná energia.

Silný príbeh

Taká, aká bola Frida energická, je rovnaká v živote aj Katka Ivanková. „Milujem život, nadovšetko milujem ľudí. Ale nemaľujem. Z výtvarnej výchovy som mala aj štvorku. Ale na obrazy sa rada pozerám,“ zasmeje sa herečka a prezrádza aj to, v čom sú s hlavnou postavou rozdielne.

„Netrpím v živote ako ona, žijem radostný život,“ dodáva. Po dieťati však túži rovnako ako Frida. „Najťažšia pasáž je tá, keď hovorím Diegovi, že chcem dieťa, každá žena chce mať dieťa, to vy muži nikdy nepochopíte,“ vracia sa herečka k deju z ružinovských divadelných dosiek, kde jej partnera hrá Tomáš Palonder. „Mám veľmi pozitívny vzťah k Ružinovu, ja som tu vyrástol, chodil som tu do školy aj do kina,“ prezradil. Už vtedy sa teda formoval jeho vzťah k herectvu. Spomienky na túto mestskú časť má podľa vlastných slov len pozitívne.

Pamiatka na otca

Teraz sa zase chodia pozerať diváci na ich talent. Ten oceňuje aj Rudolf Geri. „Obsadzoval som ľudí, ktorí sa mi hodia do motívov, najskôr to však mal byť len výber skladieb. Vyberal som si ľudí, ktorí veľmi dobre spievajú, rád totiž robím s ľuďmi, ktorí vedia spievať,“ prezrádza svoj kľúč autor. Napísaniu muzikálu sa však dlho bránil. Aj keď Katka Ivanková iniciovala niekoľko rozhovorov na túto tému. „Je to oscarový film. Zamýšľal som sa, ako by som to poňal iným spôsobom. Ja mám rád, keď je to moja hudba, keď to napíšem celé. Štartovacím kľúčom bola smrť môjho otca, ktorý mi hovoril, že nie všetko je len riaditeľovanie a produkcia, si hlavne skladateľ, dirigent, tak píš, takže ja som Fridu napísal za niekoľko hodín,“ prezrádza jeden z trojice autorov, ktorý napokon pamiatke svojho zosnulého otca venoval práve toto dielo.

V ružinovskom Dome kultúry (Cultus) si ho môžete pozrieť aj vy. Herci vo farebných kostýmoch za sprievodu živého orchestra predvedú oslavu života maliarky Fridy Kahlo (Katarína Ivanková), ktorá milovala Diega Riveru (Tomáš Palonder), avšak v istom období sa o neho musela deliť so svoju sestrou Cristi (Mirka Gális Partlová).

 

Vydanie: Apríl 2022