Stanovisko expertov: Áno električke pred divadlom

Z Vrakune až do centra mesta bez prestupov a so zastávkou pri SND? Je to možné, hovoria experti z viacerých európskych krajín, ktorí v našom hlavnom meste hodnotili, ako by premávka električiek vplývala na prevádzku výkladnej skrine slovenského divadelného umenia.

Cesta z Podunajských Biskupíc a Vrakune do centra mesta trvá (v mimopandemickom období) bežne vyše hodiny, občas aj viac. Ďalšiu obrovskú záťaž pre dopravu bude znamenať aj nová zóna v okolí Mlynských Nív a prístavu – tzv. downtown, kde sa bude už čoskoro denne pohybovať asi 200-tisíc ľudí. Budovanie električkovej trate však už roky brzdí diskusia, či nová električka bude alebo nebude mať zastávku pred Slovenským národným divadlom.

V októbri minulého roka preto vznikla medzinárodná expertná skupina, ktorej úlohou bolo posúdiť možnosti technického riešenia novej električkovej trate po Pribinovej ulici tak, aby sa zamedzilo negatívym dopadom hluku a vibrácií na SND. Odborníci na akustiku, dopravné inžinierstvo a architektúru zo Slovenska, Česka, Poľska, Belgicka, Francúzska a Švajčiarska vo svojom záverečnom stanovisku potvrdili, že existujú také riešenia prevádzky električkovej trate, ktoré nebudú mať výrazný vplyv na prevádzku divadla.

Spis má už na stole vedenie SND aj rezort kultúry, ktorý je vlastníkom pozemkov pred divadlom. Aké bude stanovisko ministerstva, je však nateraz otázne. Faktom ale je, že ďalších šesť posudzovaných variantov trasy odborníci vyhodnotili ako nerealizovateľných. Najväčším problémom boli zásadné technické prekážky, pozemkové vzťahy a výrazné negatívne dopady na dopravu.

Nová trať s trasou po Pribinovej ulici má nielen odľahčiť dopravu v Novom centre, ale aj prepojiť centrum mesta, Petržalku, Ružinovskú električkovú radiálu a budúcu električkovú radiálu v smere do Podunajských Biskupíc a Vrakune. Odviesť sa z našej mestskej časti až pred divadlo, by tak naozaj nemuselo byť nereálne.

Vydanie: Apríl 2021