Ružinovskí poslanci: Čo si myslíme o plánovaných investíciách?

Desaťročia zanedbávané rekonštrukcie ciest a chodníkov, chátrajúce budovy, chýbajúce škôlky a školy, ale aj úplne nové projekty, vďaka ktorým bude život Ružinovčanov kvalitnejší – to všetko sú oblasti, do ktorých chce mestská časť v najbližšom období investovať. Využiť na to plánuje 15-miliónový investičný úver. Zaujímalo nás, do akých projektov by podľa poslancov mala mestská časť investovať prioritne? 

Peter Herceg, Team Vallo pre Ružinov – juh (Pošeň)

Ružinovu veľa dlhujeme. Obyvatelia si zaslúžia, aby sa rozvíjal podľa ich potrieb, nielen podľa predstáv developerov. Ako predseda komisie dopravy budem presadzovať urgentné riešenie parkovania - budovanie parkovacích domov a zvyšovanie kapacity parkovísk, napr. na Palkovičovej, vo vnútroblokoch na Trávnikoch, Pošni, Ostredkoch či Štrkovci, pretože sídliská neboli dimenzované na súčasnú mieru motorizácie. Ideálne nie na úkor zelene, ale pod zemou, pod existujúcimi betónovými plochami alebo nad nimi ako ďalšie podlažia. Obyvatelia musia vidieť, že paralelne so zavádzaním parkovacej politiky a poplatkov aj niečo dostanú. Treba naštartovať výstavbu cyklochodníkov, riešiť kapacity materských a základných škôl; a asi bude nutné postaviť aj novú ZŠ, pretože Ružinov rastie najdynamickejšie spomedzi miest na Slovensku. A napokon máme veľký dlh aj v rekonštrukciách domov kultúry – v Cultuse na Papánkovom námestí, SD Trávniky, Nivy, Prievoz, ale aj opusteného kultúrneho domu na Trnávke.

 

Marcela Kulifajová, Tím Ružinov (Štrkovec)

Ružinov je úžasným miestom pre život a mestská časť podporuje projekty a aktivity v rôznych oblastiach. Ale bez ohľadu na to, ako radi tu žijeme, si denno-denne uvedomujeme, ako veľmi sa tu po celé roky zanedbávali potrebné investície. Pretože nestačí niečo vybudovať. Musíte sa o to aj trpezlivo a dôsledne starať. Na poslednom zastupiteľstve sme schválili finančný úver, ktorý by som ja osobne rada videla využitý na projekty, ktoré by skvalitnili život Ružinovčanom. Jednou z oblastí, kde navrhnem financie využiť, je napríklad rekonštrukcia parkoviska pred reštauráciou u Deda na Štrkovci, ktoré naša mestská časť prednedávnom dostala do správy. Keďže sme tento rok použili veľké množstvo financií na opatrenia v rámci pandémie Covid-19, veľmi by pomohli aj na dofinancovanie rekonštrukcií našich domov kultúry. No a poslednou, veľmi dôležitou oblasťou, kde by sme ich potrebovali, je vybudovanie nových pavilónov, prípadne nadstavieb pre rozšírenie kapacít v základných školách a škôlkach pre naše deti. A zabúdať nesmieme ani na rekonštrukcie komunikácií a zeleň. 

 

Peter Strapák, Team Vallo pre Ružinov - sever (Trnávka)

Ružinov toho v minulosti veľa zanedbal a ten veľký investičný dlh budeme pred sebou tlačiť ešte veľmi dlho. Každý z nás vidí, že sa tu roky do verejných priestorov investovalo málo. Sú ihriská, ktoré sú zanedbané a nezmenené ešte z čias ich vybudovania, minimálne 40 - 50 rokov. Bratislava sa pripravuje na nábeh parkovacej politiky a my poslanci sme vzniesli požiadavku na vybudovanie parkovacích domov, aby sme pred samotným zavedením parkovacích zón mali k dispozícii čo najviac oficiálnych parkovacích miest. A, samozrejme, musíme investovať do rozšírenia kapacít základných a materských škôl. Bohužiaľ, štát túto starosť nechal na samosprávach a tá napriek poplatku za rozvoj nemá dostatok financií, aby tieto kapacity účinne budovala. Treba rozmýšľať aj dopredu, a projektovať tieto stavby tak, aby keď sa demografická krivka otočí a dôjde k poklesu pôrodnosti, bolo možné tieto stavby rýchlo a lacno prerobiť na niečo iné, čo bude v tom čase potrebné. Napríklad na zaradenia pre služby seniorom.

 

Michal Vicáň, SME Ružinov (Ružová dolina)

COVID-19 zasiahol nás všetkých. Aj vďaka dobrému hospodáreniu sa však úradu darí zmierňovať jeho dopady, aby priamo nezasahovali do života obyvateľov, výpadky z podielových daní môžu byť až 4 mil. eur. Klub Sme Ružinov nechcel dopustiť výpadok investičných činností, a aj preto sme podporili schválenie tohto úveru. Mnohé investície už totiž čakať nemôžu - ako výstavba novej škôlky na Šťastnej, pavilónu na ZŠ Medzilaborecká, rozšírenia ZŠ Ostredková a niekoľko ďalších rekonštrukcií škôl. V oblasti dopravy musíme pokračovať v opravách komunikácií a vybudovať viacero parkovacích domov. Potrebujeme zrekonštruovať knižnice, priestory mestskej polície a dotiahnuť dlho-očakávanú rekonštrukciu požiarnej zbrojnice. Pre kvalitný život v Ružinove je dôležitá aj rekonštrukcia niekoľkých športovísk a detských ihrísk, a mojou poslaneckou prioritou je záchrana a zveľadenie futbalového ihriska FC Ružinov. Klub Sme Ružinov bude naďalej spolupracovať s pánom starostom a podporovať všetky projekty, ktoré zlepšia kvalitu života Ružinovčanov.

 

Vydanie: Jún 2020