Príbehy z právnej poradne: Keď sa ľudia správajú ako hyeny

Deje sa to príliš často. Opäť raz niekto obral starenku o byt a celoživotné úspory a nechal ju napospas osudu. Ten, kto to urobil, je možno váš známy. Podelíme sa sa vami o príbeh, ktorý v rámci bezplatnej právnej poradne rieši JUDr. Lucia Krošláková z advokátskej kancelárie LD Legal, s.r.o.

Pani M. má skoro 80 rokov a býva sama. Prekonala už tri infarkty a jej zdravotný stav bol naozaj vážny. Jedného dňa sa do domu, v ktorom bývala, nasťahovali mladí susedia. Pani M. išla z nákupu domov a prišlo jej zle, oprela sa o výťah v dome, keď tu zrazu pri nej stojí nová suseda, ktorá jej pomohla a odprevadila ju domov. Pani M. jej bola veľmi vďačná a porozprávala jej celý svoj životný príbeh, aj to, že nemá nikoho, komu by svoj majetok zanechala.

Cena za pozornosť

Milej pani susede viac nebolo treba a zrazu sa aj s manželom začali o pani M. viac zaujímať. Neprešlo veľa času a pani suseda navrhla pani M., že keď nemá nikoho, ona s manželom sa o ňu postarajú a za to, by mohla zanechať v závete svoj byt im. Suseda tiež navrhla pani M, že jej s manželom pomôžu byt zrekonštruovať, veď pani M. má svoje celoživotné úspory, tak prečo by si byt neskrášlila. Pani M. sa tomuto nápadu potešila, veru nič vo svojom byte nemenila už roky. So susedmi sa niekoľkokrát vybrala do banky, postupne vybrala všetky svoje úspory a dala ich susedom na rekonštrukciu bytu. Bohužiaľ, pani M. znovu ochorela, navyše bola aj pozitívna na COVID-19 a musela ju odviezť záchranka.

Podvod začína

Po návrate z nemocnice a karanténe, prišla suseda a navrhla jej, aby išli k notárovi a spísala závet, keďže jej zdravotný stav je zlý. A tak pani M. v domnení, že konečne našla ľudí, čo sa o ňu postarajú a zrekonštruujú jej byt, v zlom zdravotnom stave a takmer nič nepočujúca (až dodatočne pani M zistia, že potrebuje načúvací prístroj) išla s pani susedou a jej manželom k notárke podpísať závet. Ako to však v týchto smutných prípadoch býva, susedia jej u notárky predložili na podpis kúpnu zmluvu, ktorou na nich previedla svoj byt.

Prišla o všetko

Za bežných okolností by toto bol ten lepší prípad, pretože na rozdiel od darovacej zmluvy, na základe kúpnej zmluvy by mala pani M. dostať aspoň nejaké peniaze. Lenže sa tak nestalo. Prečo? Manželia totiž v rámci prípravy na tento podvod zobrali pani M. do banky, v ktorej si založila účet a vybavila bankomatovú kartu s najvyššími možnými výbermi. Manželia po podpise kúpnej zmluvy uhradili kúpnu cenu (veľmi vzdialenú od trhovej ceny) na tento novozaložený bankový účet. Následne zobrali pani M. opakovane do nákupného centra s tým, aby zakaždým vybrala maximálnu povolenú sumu z bankomatu. Ihneď ako pani M. vybrala peniaze z bankomatu, manželia jej ich vzali a takto si postupne vybrali celú kúpnu cenu, v dôsledku čoho pani M. za predaj bytu fakticky nedostala ani cent. Po prevode bytu na manželov, sa manželia odsťahovali, rekonštrukcia bytu pani M. sa nekonala a pani M. sa obrátila na poradňu v snahe zachrániť čo sa ešte dá. Bude to však boj na dlhé lakte, o ktorom vám prinesieme ďalšie články.

Keďže sa tieto smutné príbehy opakujú, toto je už štvrtý prípad za posledný rok, odporúčame seniorom, ktorí sa nemajú s kým poradiť, aby pred podpisom akéhokoľvek dokumentu, ktorý sa týka nehnuteľnosti alebo iného majetku väčšej hodnoty, navštívili našu poradňu alebo sa obrátili na iného advokáta.

AK LD Legal, s.r.o. zabezpečuje pre mestskú časť právnu poradňu pre seniorov.

 

Vydanie: September 2021