Nový školský rok sa blíži: Čo sa chystá pre žiakov

Ružinov sa na príchod nového školského roka pripravuje mimoriadne svedomito. Rekonštruujú sa budovy a rozširujú sa kapacity. Čo sa chystá?

Otázku obnovy budov a zvyšovanie kapacít materských a základných škôl riešime neustále. Školáci v našej mestskej časti sa však môžu tešiť. Aj keď koniec prázdnin pre nich zrejme nie je dobrá správa, isto ich poteší, že ak to už musí byť, tak sa vrátia do krajších škôl a tried.

Na Borodáčovej, kde je ZŠ s MŠ, sa v posledných dňoch konalo prijímacie konanie. Zámerom je, aby k existujúcim dvom triedam škôlkarom pribudli ďalšie dve triedy, čím by sa kapacita zvýšila o asi 40 detí.

Asi 5 -6 tried nižších ročníkov by sa zase mohlo presunúť do novej a modernej základnej školy na Tomášikovej ulici. Na tej istej ulici, o niekoľko stoviek metrov ďalej, chceme tiež v budove bývalej knižnice otvoriť škôlku.

Kapacity sa rozširujú na Medzilaboreckej, bagre sa do zeminy zahryzli hneď so začiatkom prázdnin, aby sa všetko stihlo tak, ako je naplánované. V areáli rastie nový pavilón učební, nová telocvičňa aj prístavba jedálne.

To však nie je všetko. Rekonštruujú sa aj ďalšie zariadenia – napr. na Haburskej, Šťastnej či v Ružovej doline.

Návrat do škôl môže však aj v novom školskom roku poznačiť koronavírus. Je preto nevyhnutné, aby sme sa aj naďalej správali zodpovedne. Minister školstva Branislav Gröhling sa vyjadril, že školy sa už plošne zatvárať nebudú. Ak si to však situácia vyžiada, vyučovanie sa bude prerušovať po triedach. Na nástup do školy už deti ani rodičia nebudú potrebovať test.

 

Vydanie: September 2021