Nový projekt v jasliach: Vzdelávajú detičky, ale aj rodičov

Hovorí sa, že ak je šťastné dieťa, spokojní sú aj rodičia. Platí to však aj naopak. Preto v ružinovských detských jasliach na Palkovičovej prišli s projektom, vďaka ktorému sa vzdelávajú aj rodičia malých detí. Už o prvú prednášku bol veľký záujem.

Mať dieťa je radosť, ale aj starosť. A výchova dá niekedy naozaj zabrať. Preto v jasliach prišli s unikátnym nápadom - vzdelávajú aj rodičov. Ako vznikla celá myšlienka a čo sa môžu naučiť? Najskôr stretnutie s psychologičkou Ninou Oravcovou v jasliach zorganizovali len pre opatrovateľky, aby získali nové poznatky v prístupe k malinkým detičkám, spoznali ich potreby, ale aj odpovede, ako riešiť mnohé krízové situácie.

Pozitívne ohlasy a rozhovory s rodičmi napokon spôsobili, že dopytovať sa začala druhá strana. Preto takúto diskusiu zorganizovali aj pre rodičov. „Je to výborný nápad. To, čo sme sa naučili, využívame pi výchove nielen menších, ale aj starších detí,“ zhodli sa tí, ktorí kurz absolvovali. Zo štyroch ponúknutých tém si na jesennom stretnutí vybrali tému: Hranice – o láskavej aj prísnej výchove, ktorá má predchádzať poruchám správania. Ďalšie takéto stretnutie plánujú aj na budúci rok, opäť na jar a na jeseň. Opäť budú prítomné aj opatrovateľky, aby obe strany vedeli, ako v danej situácii - rovnako - postupovať.

Témy, z ktorých si definitívne vyberú rodičia, sú v kompetencii psychologičky. Tá z vlastnej praxe presne vie, s čím sa rodičia pasujú najčastejšie. Rodičia detí, ktoré navštevujú ružinovské jasle na Palkovičovej, však už v mnohých prípadoch poznajú rýchle, účinné, ale najmä láskavé riešenia. 

 

Vydanie: December 23 - Január 24