Návrat do škôl: Podmienky otvorenia sú zatiaľ nejasné

Ešte v apríli to vyzeralo, že do leta sa už deti do školských lavíc nevrátia. Začiatkom mája sa však situácia zmenila. Počet nakazených bol jednociferný, opatrenia sa začali uvoľňovať a po otvorení časti prevádzok prišiel čas aj na školy. Tie bratislavské boli zatvorené už od druhého marcového týždňa, ako prvé na Slovensku. Ani navrhovaná zmena sa však netýka všetkých žiakov a študentov. Plány krízového štábu a ministerstva hovoria len o prvom stupni.

Keď sme sa pred časom spolu s kolegami z TV Ružinov v ankete pýtali rodičov, či sú za znovuotvorenie škôl v júni alebo v septembri, dvakrát viac sa ich vyslovilo za september. Ak sa situácia nezhorší, deti, ktoré chodia na prvý stupeň a škôlkári, by si mohli svojich spolužiakov užiť ešte pred letom. Jednoduché to však nebude. Školy a predškolské zariadenia budú musieť splniť mimoriadne prísne podmienky. Podľa ministra školstva Branislava Gröhlinga by sa preto po návrate do škôl nemalo tradične vyučovať, ale prioritou bude skôr socializácia detí. Štart budúceho školského roka by skomplikovalo aj to, ak by sa časť žiakov učila doma a ostatní v škole. Dôvodom je hlavne to, že počet detí v triedach bude výrazne obmedzený. A zatiaľ čo žiaci prvého stupňa by mohli využívať priestory druhého stupňa, škôlky takúto možnosť nemajú.

Pri väčšine ružinovských škôl by to znamenalo, že do školy by prišlo denne približne dvesto detí. Škola bude musieť byť dôkladne vydezinfikovaná a pred vstupom do budovy by deti mali prejsť cez dezinfekčnú bránu. Prísne podmienky sa týkajú aj stravovania. Deti budú musieť sedieť s rozostupmi a v odstupoch čakať aj na jej výdaj. Ak budú chcieť rodičia vyzdvihnúť obed dieťaťa (a môže ich byť niekoľko stovák), rad môže byť aj viac ako pol kilometra dlhý. Posledným nezanedbateľným problémom, ktorý budú musieť zodpovedné inštitúcie vyriešiť je to, na základe akých kritérií sa bude posudzovať, ktoré z detí, kedy a na ako dlho do školy, príp. škôlky nastúpi.

 

AKTUÁLNE INFORMÁCIE

Všetky presné informácie budú vždy zverejnené na webovej stránke (resp. cez edupage, elektronickú žiacku knižku a pod.) každej zo škôlok a škôl a na webovej stránke ministerstva školstva www.ucimenadialku.sk.

 

Vydanie: Jún 2020