Najčastejšie otázky: Čo vás zaujímalo v posledných týždňoch?

Ilustračná fotografia. (Pixabay.com)

Už niekoľko týždňov môžu ružinovskí seniori využiť seniorskú "COVID" linku a poradiť sa, čo pre nich môže v tomto období mestská časť urobiť. V každý pracovný deň od 8:00 do 17:00 sú im k dispozícii zamestnanci miestneho úradu a dobrovoľníci. Zatiaľ čo v prvých týždňoch sa najviac otázok týkalo distribúcie rúšok, v poslednom období sa záber tém rozširuje. Keďže sa zvyknú opakovať, prinášame vám priamo odpovede na ne.

Prečo nie sú mestskí policajti na všetkých frekventovaných miestach a nepokutujú?

Mestská polícia má počas dňa v teréne 6 policajtov na celý okres Bratislava II., tj. nielen Ružinov, ale aj Vrakuňa a Podunajské Biskupice. Hliadkujú aj na takých miestach ako vrakunský lesopark, hrádza, Pentagon, Štrkovec. Policajtov máme skutočne málo a rovnako ako ktokoľvek iný, aj oni majú deti a môžu byť na OČR, alebo napr. v preventívnej karanténe.

Susedia rekonštruujú byt hoci vedia, že sme teraz všetci doma. Zakážte im to.

Stavebný zákon nepozná pojem mimoriadny, resp. núdzový stav, a tak stavebný úrad nemôže ani v tomto období zasiahnuť ani preto, že je veľká časť ľudí doma. Ak by zasiahol, porušil by tým zákon a zneužil svoje právomoci. Mestská časť však požiadala Ústredný krízový štáb a zodpovedného ministra o zmenu v zákone, ktorá by v odôvodnených prípadoch konanie stavebného úradu umožnila.

Moja mama je Ružinovčanka a je seniorka, chcem, aby ste jej v čase korony robili nákupy. Nech nechodí zbytočne von.

V Ružinove žije 21,5-tisíca seniorov a nie je možné starať sa o každého z nich. Túto povinnosť má podľa zákona rodina každého jedného z nich. Mestská časť poskytuje tieto služby len v odôvodnených prípadoch a len pre odkázaných občanov, o ktorých sa nemá kto iný postarať.

Prečo nedávate rúška všetkým?

V Ružinove reálne žije takmer 100-tisíc obyvateľov a nie je vo finančných možnostiach mestskej časti kúpiť ho pre každého obyvateľa. Koncom apríla sme už mali za sebou viac ako mesiac povinného nosenia rúšok a už dlhší čas sú bežne dostupné v sieťach lekární, automatoch na rúška a rúška šije aj obrovské množstvo dobrovoľníkov, ktorí ich predávajú za symbolické ceny.

Zrušte hodiny, ktoré sú určené pre dôchodcov. Tiež si chceme nakúpiť pred obedom.

Toto rozhodnutie urobil Ústredný krízový štáb, nie mestská časť, a len ten istý štáb môže toto rozhodnutie zmeniť.

 

Vydanie: Máj 2020