Milí Ružinovčania,

aké slovo vám napadne ako úplne prvé, keď niekto spomenie „Ružinov“? Pre mňa je tým slovom „domov“. Ružinov je našim domovom a o svoj domov sa treba starať. Chrániť ho a zveľaďovať.

Počas marca kolegovia z našej staro-novej VPS intenzívne najmä čistili naše ulice a zelené plochy od zvyškov lístia a neporiadku, aby už niekedy v apríli mohli začať s novým kosením. Zároveň sme sa prvýkrát systémovo pustili do odstraňovania imela – dvaja odborní zamestnanci strávia v korunách ružinovských stromov dva mesiace a budú ich zbavovať imela, ktoré im ubližuje. Jedna prosba... Prosím, odparkujte v čase orezov svoje autá inde. Bez toho kolegovia nebudú môcť pracovať.

Štartujeme aj môj osobný nápad – program podpory pre tých z vás, ktorí zveľaďujú svoje predzáhradky a robia tak Ružinov krajší pre všetkých. Rozhodli sme sa vytvoriť projekt, ktorým by sme vám pomohli a podporili vás. O novom grantovom programe na predzáhradky sa dočítate viac v tomto čísle Ružinovského Echa a budeme radi, ak vás budeme môcť podporiť. :)

Žiaľ, starostlivosť o Ružinov je boj, ktorý nikdy neskončí a niekedy je treba brániť sa až nepochopiteľným snahám. Najnovšie sa vláda rozhodla zmeniť stavebný zákon – a mení ho tak, že občanov aj obce pripravuje o všetky práva a možnosti brániť sa pred neželanou výstavbou. Ak by zmena stavebného zákona prešla tak, ako ju navrhol podpredseda vlády Štefan Holý, developeri by mali raj, Ružinov by stratil všetky možnosti ovplyvňovať výstavbu na svojom území a vy, občania, by ste sa nemohli brániť výstavbe pod svojimi oknami. Verím, že sa nám podarí tomu zabrániť.

Váš starosta

 

Vydanie: Apríl 2021