Európsky týždeň mobility

Potrebujete cestovať, ale zároveň vám záleží na životnom prostredí? Zapojte sa do Európskeho týždňa mobility. Akcie so vzdelávacím charakterom sa budú konať aj v našej mestskej časti pri jazere Štrkovec.

„Bezpečne a zdravo udržateľnou dopravou“ - je motto jubilejného 20. ročníka Európskeho týždňa mobility. Výber témy má byť obzretím sa za ťažkosťami, ktoré v Európe spôsobila pandémia nebezpečného koronavírusu a vyžiadala si státisíce obetí Má byť však aj príležitosťami na zmeny.

Mestá a mestské samosprávy už reagujú kreatívnymi opatreniami, predovšetkým apelujú na zvyšovanie aktívnej mobility a využívanie mobility s nízkymi a nulovými emisiami. Za všetkým treba pritom hľadať ústredné témy – duševné a fyzické zdravie, bezpečnosť a reakciu na Covid-19.

Do tejto akcie sa opätovne zapája aj naša mestská časť - Ružinov Pri lodenici v priestore známenho ružinovského Štrkoveckého jazera pripravujeme 20. septembra dve aktivity.

Prvá, predpoludňajšia bude pre deti 3. ročníka ZŠ Drieňová, druhá - popoludní - je určená pre verejnosť s deťmi. V nadväznosti na národnú kampaň bude témou vzdelávanie v oblasti cyklodopravy aj pre najmenších účastníkov cestnej premávky.

Zároveň však aj pre ich rodičov - aby, ak majú chuť a možnosť (aspoň na čas) odparkovať auto, sa mohli bezpečne presúvať po našich cestách.

Celá akcia je teda určená pre návštevníkov všetkých vekových kategórií. Cenné informácie získate na Štrkoveckom jazere na šiestich stanovištiach:

• prezentácia Ministerstva DaV SR a OZ Cyklokoalície

• prezentácia Policajného zboru

• mobilné detské ihrisko (uvítame, keď deťom prinesiete ich vlastné dopravné prostriedky)

• prezentácia prvej pomoci • prezentácia údržba / správneho uzamknutia bicykla

• prezentácia mestskej časti

 

Čo je Európsky týždeň mobility?

Táto akcia sa koná pravidelne každý rok od 16. do 22. septembra a mestá i obce si vďaka nej môžu vyskúšať možnosti trvalo udržateľnej dopravy.

Je známe, že odstavením áut, využívaním verejnej hromadnej dopravy, chôdzou či jazdou na bicykli môžeme pomôcť životnému prostrediu, našej mestskej časti a zároveň urobiť niečo pre svoje zdravie a lepšiu kondíciu.

 

Vydanie: September 2021