Deň Zeme na ZŠ Mierová: Žiakom prednášala aj olympionička Barteková

Viete, že chemikálie môžete nahradiť citrónom alebo usadeninou z kávy? Žiaci z MŠ Mierová áno, ktorí si na EKOkonferencii pripomenuli Deň Zeme. O ekológii sa totiž v posledných rokoch hovorí čoraz častejšie. Lebo ak si našu planétu nebudeme chrániť my, jej obyvatelia, nikto iný nám ju nezachráni. 

Celosvetovo ekologicky motivovaný sviatok, ktorý pripadá na 22. apríl, upozorňuje mladších aj starších ľudí na to, čo spôsobuje ničenie životného prostredia a tiež motivuje, aby sme si ho chránili. Tejto téme sa dlhodobo venujú aj na ZŠ Mierová. Chodia na besedy, festivaly venované ekológii, separujú odpad a otázky preberajú aj na environmentálnej východe.

Bohatý program

Tento rok navyše OZ Planet Lover zorganizovalo 1. ročník EKOkonferencie, na ktorej sa venovali dôležitým témam, ktoré sa týkajú klimatickej zmeny. Na školskú pôdu si pritom pozvali aj zaujímavých prednášajúcich. Jedným z nich bola aj olympionička Danka Barteková, ktorá sa okrem samotných výkonov presadila aj v organizácii olympijského výboru. Žiakom teda ozrejmila, ako skĺbiť Olympionizmus a udržateľnosť.

Študenti si tiež pozreli dokumentárny film Plastic Ocean o stave oceánov a množstve plastov vo svetových vodách a po tom prišli na rad aj praktické pokusy. Žiaci si pod vedením pedagógov vyskúšali a zároveň aj vypočítali, aká je spotreba elektrickej energie pri troch rôznych žiarovkách, naučili sa aj to, ako vieme využiť slnečnú energiu na výrobu elektrickej energie.

Ako použiť citrón

Zaujala ich aj téma pôda. V mestskom prostredí skúmali, ktoré živočíchy žijú v našom okrese, alebo koľko uhličitanov a dusičnanov obsahuje. Pri pokusoch, ktoré súviseli s ekologickým čistením, sa zase dozvedeli, že domácnosť vieme vyčistiť aj bez používania chemických prostriedkov, ako to robili naši predkovia. Žiakov prekvapilo, že na škvrny v dreze stačí použiť citrón, na vodný kameň zase ocot a na odstránenie zápachu v chladničke či pripálený hrniec usadeninu z kávy.

Starší žiaci z VIII. ročníka tiež mladším žiakom vysvetlili, čo znamená uhlíková/ ekologická stopa, teda vplyv ľudských aktivít na planétu Zem. Tá je spájaná najmä s prepravou potravín, ktoré často prejdú tisíce kilometrov, kým sa dostanú na náš stôl.

Čo môžeme urobiť

Konferenciu na ZŠ Mierová ukončili pritom odkazom: Prispieť môže každý z nás. Stačí niekoľko jednoduchých zmien – keď z výnimočných aktivít urobíme trvalé zvyky. Obmedzíme používanie plastov, budeme šetriť vodu, budeme kupovať lokálne potraviny, používať prírodné hnojivá, zapájať sa do dobrovoľníckych činností. A nemusíme čakať ani do ďalšieho Dňa Zeme. 

 

Vydanie: Jún 2022