Čo ste chceli vedieť: Najčastejšie otázky

Denne nám posielate desiatky otázok a podnetov, ktoré sa týkajú množstva rôznych sfér života. Zozbierali sme tie, ktoré vás zaujímajú najviac a prinášame vám odpovede na ne.

Prečo mestská časť neopraví výtlky na (napr.) Gagarinovej?

Gagarinovu (a pre zjednodušenie cesty, po ktorých jazdí MHD) má v správe magistrát, ktorý má na starosť opravy a údržby týchto komunikácií.

Prečo nedokážete celé desaťročia opraviť rozbité vnútrobloky?

Väčšina vnútroblokov nemá vlastníka. Kým táto situácia nebude vyriešená (rovnako ako v prípade desiatok kilometrov ciest a chodníkov v celej Bratislave), nemôže do nich samospráva investovať žiadne peniaze, bolo by to v rozpore so zákonom.

Keď už je teraz teplo a viac ľudí chodieva na Zlaté piesky, prečo tam nechodíte aspoň trikrát do týždňa vyberať smetné koše?

Zlaté piesky síce sú na území Ružinova, pozemky však nie sú v správe našej mestskej časti, a preto údržbu na takomto mieste nemôžeme robiť. Snažíme sa však vychádzať v ústrety dobrovoľníkom a vrecia s odpadom, ktorý vyzberajú a dajú nám o tom vedieť, pomôžeme odviesť.

Prečo nevybudujete na našej ulici už konečne kanalizáciu?

O vybudovaní kanalizácie rozhoduje Bratislavská vodárenská spoločnosť.

Prečo ste len tak vyrúbali tento strom?

Žiadny strom nie je možné vyrúbať „len tak“. Pokiaľ nejde o invázne dreviny s menším obvodom, prebieha riadne výrubové konanie, ktoré je vždy zverejnené na úradnej tabuli a verejnosť má možnosť vyjadriť sa k nemu. Samozrejmosťou je v takýchto situáciách aj odborný posudok.

V parku som stretol ľudí, ktorí nemajú rúško, spravte s tým niečo.

V takýchto prípadoch treba volať políciu. Mestská časť nemá možnosť konať, takéto kompetencie nemá. Navyše, kým by ich základe podnetu občana kontaktoval miestny úrad, pravdepodobne by boli už dávno niekde inde.

Sused, ktorý má balkón nad mojim, fajčí a mne to dosť prekáža. Čo s tým môže úrad spraviť?

V takýchto prípadoch nemá obec právomoc zasiahnuť. Ak nepomôže dohovor alebo riešenie prostredníctvom správcu (najmä, ak je zákaz špecificky uvedený v domovom poriadku, ktorý je od tohto roku záväzný), treba sa obrátiť na súd.

Nemôžete niečo urobiť s tými kolobežkami, ktoré ľudia nechávajú pohodené kade-tade, aj uprostred prechodu?

Táto situácia sa opakuje vo viacerých mestských častiach, a preto sa rozhodli postupovať koordinovane v spolupráci s hlavným mestom. Magistrát následne zadefinoval podmienky pre takúto mikromobilitu. V prípade, že by sa podobné správanie opakovalo, kolobežka môže byť odstránená a všetky náklady s tým spojené bude hradiť prevádzkovateľ.

 

Vydanie: Jún 2020