Aktuálne: Spojené voľby sú už za dverami

Už o necelé dva mesiace, 29. októbra, čaká Slovensko jedinečný volebný deň. Po prvýkrát v histórii budú totiž v priebehu jediného dňa obyvatelia voliť nielen svojich zástupcov do obecných zastupiteľstiev, ale aj do orgánov samosprávnych krajov. V prípade Bratislavy a Košíc dostanú voliči do rúk ešte viac volebných lístkov – vyberať si budú poslancov miestneho, mestského a župného zastupiteľstva, starostu, primátora a ešte aj župana.

V čase, keď sme začínali distribuovať toto číslo Ružinovského Echa, odovzdávali jednotliví kandidáti svoje kandidátne listiny. Termín bol stanovený na základe zákona do 30. augusta. Od tohto dňa sa začala posledná fáza predvolebnej kampane.

Kto kandiduje

Tieto voľby sú iné aj v tom, že okrem kandidátov, ktorí do volebného súperenia vstupujú pod hlavičkou nejakej politickej strany alebo koalície, si voliči môžu vyberať aj spomedzi kandidátov bez politického zaradenia. Politická príslušnosť je na volebnom lístku vždy uvedená.

Voliči v Ružinove si zvolia 25 poslancov miestneho zastupiteľstva v celkovo 9 volebných obvodoch, krúžkovať môžu dvoch alebo troch, podľa toho, v ktorom obvode majú trvalý pobyt. Do mestského zastupiteľstva pošlú Ružinovčania v týchto voľbách 7 poslancov a do župy 6.

Dôležité je krúžkovať vždy len toľko kandidátov, koľko postov je pre daný obvod k dispozícii. V prípade, že by volič zakrúžkoval viac kandidátov, volebný lístok by bol neplatný.

Rôzne kompetencie

Prvé komunálne voľby, t.j. voľby do orgánov samospráv obcí, v ponovembrovej histórii boli na Slovensku v roku 1990, teraz nás teda čakajú deviate. Župné voľby majú o čosi kratšiu históriu. Po prvýkrát sme si ich volili prostredníctvom svojich zástupcov v roku 2001.

Napriek viac než tridsaťročnej skúsenosti s fungovaním samospráv ešte stále nezanedbateľná časť ľudí nevníma rozdiely medzi jednotlivými zložkami. Jedným z najčastejších mýtov je predstava o ich hierarchickom usporiadaní. Podstatným faktom však je, že hlavné mesto (resp. magistrát) nie je nadradené mestským častiam a nemôže im teda niečo prikázať. Rovnako je to vo vzťahu mesta a župy.

Kto čo robí

Takisto platí, že nie všetko, čo sa deje na území mestskej časti, môže riešiť (v našom prípade) Ružinov. Medzi najvýznamnejšie kompetencie mestských častí patria materské škôlky (čo je dokonca originálna kompetencia samosprávy) a základné školy. Rovnako sa stará o zeleň a ihriská/ športoviská na svojich, resp. zverených pozemkoch (to je možné overiť si na katastri, aj v jeho online verzii), prípadne o údržbu ciest a chodníkov, ktoré má zverené do svojej správy.

Hlavné mesto/ magistrát sa venuje oblastiam, ktoré majú celomestský charakter – napr. MHD, vydáva záväzné stanoviská k výstavbe (ak niečo odsúhlasí, v podstate je cesta k stavbe otvorená, ak odmietne, je tomu naopak), má na starosť základné umelecké školy a centrá voľného času, ale aj cesty a chodníky a ich údržbu (zjednodušene ide o tie, po ktorých jazdí MHD – napríklad Gagarinova, Mierová, Hraničná, aby sme spomenuli len niektoré z tých, na ktoré sa pýtate najčastejšie) a starostlivosť o ľudí bez domova.

Župa je aktérom s geograficky najrozsiahlejším záberom. Do jej kompetencií spadajú napríklad regionálna doprava, stredné školy, domovy sociálnej starostlivosti, oblasť kultúry (BSK je napríklad zriaďovateľom Divadla Aréna), vrátane rekonštrukcií kultúrnych pamiatok, ale má aj právomoci v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti (vydávanie povolení na činnosť zdravotníckych zariadení vrátane ambulancií, stacionárov, polikliník, ale aj lekární či výdajní zdravotníckych potrieb). 

Ružinovskí poslanci

Vždy niekoľko mesiacov pred voľbami poslanci rozhodujú o tom, koľko členov bude mať v nasledujúcom volebnom období zastupiteľstvo. Deje sa to tak na všetkých úrovniach – v mestskej časti, v meste, aj na župe.

Dnešné zastupiteľstvo tvorí 25 poslancov a rovnako tomu bude aj po voľbách 29. októbra 2022. Nebolo tomu tak vždy. V roku 1990 mala, vtedy ešte Bratislava II, až 60 poslancov a bolo tomu tak až do volieb v roku 2002 (Ružinov ako samostatná mestská časť vznikla v decembri 1990). V rokoch 2002 až 2006 ich bolo už len 40, 2006 až 2010 mala mestská časť 31 poslancov a od roku 2010 pôsobí ružinovské zastupiteľstvo s dnešnými 25 poslancami.

Najčastejšie otázky

Termín volieb

Aj keď pôjde o dvoje voľby, konať sa budú len v jeden deň – v sobotu 29. októbra 2022 od 7:00 do 20:00 hod.

Distribúcia oznámení

V najbližšom čase začne mestská časť distribuovať do domácností oznámenia o čase a konaní spomínaných volieb. Väčšina z nás si ešte pamätá, že na týchto „listoch“ bolo uvedené aj meno konkrétneho voliča. To už tentokrát nebude.

Volebná miestnosť

Súčasťou oznámenia bude zároveň aj informácia o tom, kde má volič z konkrétnej adresy svoju volebnú miestnosť. V prípade, že by ste si to chceli overiť už teraz, zoznam adries s priradenou miestnosťou nájdete už teraz na webe mestskej časti, na www. ruzinov.sk v sekcii Voľby do orgánov samosprávy obcí a orgánov samosprávnych krajov 2022 (v pravej časti hlavnej stránky) v dokumente Zoznam volebných okrskov, sídla miestností – podľa ulíc.

Žiadne voličské preukazy

Na rozdiel od prezidentských, parlamentných alebo európskych volieb nie je v týchto možné voliť mimo svojho volebného okrsku, takže svoj hlas môže volič odovzdať výlučne v mieste svojho trvalého pobytu.

Overenie totožnosti

Po príchode do volebnej miestnosti a potvrdení, že konkrétny človek sa nachádza vo voličskom zozname obce, musí tento svoju totožnosť potvrdiť predložením platného občianskeho preukazu. Je to jediný doklad, ktorý sa akceptuje. Ten, kto predloží cestovný pas, vodičský preukaz alebo rodný list, nebude môcť voliť.

Volebné urny

Zákon myslí aj na tých, ktorí sa (výlučne) zo závažných zdravotných dôvodov nemôžu dostaviť do volebnej miestnosti a umožňuje im požiadať o možnosť voliť na adrese trvalého bydliska. Telefónne číslo, na ktorom si môžete dohodnúť návštevu volebnej komisie, zverejníme v nasledujúcom čísle Ružinovského Echa. Už v tejto chvíli je však dôležité pamätať si, že treba požiadať o dve urny – bielu aj „modrú“ – pre oba typy volieb.

Všetky podrobnosti nájdete na www.ruzinov.sk

 

Vydanie: September 2022