Aktuálne: Kolónia na Astronomickej

Približne pred mesiacom informovali médiá o policajnej akcii v kolónii na Astronomickej v susedstve konečnej električiek. Našli sa tam predmety, ktoré boli polícii nahlásené ako odcudzené a rovnako im aj dobrovoľne vydali predmety, o ktorých sa vyjadrili, že ide o omamné a psychotropné látky. Aby toho nebolo málo, presne v deň uzávierky tohto čísla Ružinovského Echa sa v médiách objavila správa, že pri jednom z bežných čistení priestranstiev, našli zamestnanci ružinovskej VPS ľudskú lebku. Prípad už preveruje polícia.

Tento hrozivý nález objavili zamestnanci VPS počas čistenia priestranstva, kde odstraňovali náletové dreviny a vypratávali desiatky ton odpadu, ktoré tu pribudli za posledné obdobie. Celkové náklady na upratovanie sa odhadujú až na 75-tisíc eur.

Lokalitu veľmi dobre poznajú aj obyvatelia z okolia. Postupne sa tu usídlilo asi päťdesiat ľudí. Viacerí sa sem presunuli z Pentagonu vo Vrakuni potom, ako tam vybudovali novú policajnú stanicu. Ďalší sa presunuli do Vlčieho hrdla. Snaží sa s nimi pracovať aj sociálny odbor ružinovského miestneho úradu. Kompetencie sociálnych pracovníkov sú však obmedzené a tamojší obyvatelia nie sú povinní využívať služby nízkoprahových sociálnych zariadení (napr. neďalekú nocľaháreň sv. Vincenta de Paul a podobné zariadenia).

Niekoľko dní po spomínanej policajnej akcii, a vzhľadom na viaceré podnety obyvateľov z okolia, prišli na miesto aj zástupcovia mestskej časti. Podnety sa týkali najmä podozrenia na drogovú trestnú činnosť, keďže evidujeme citeľný nárast odpadu, napríklad vo forme použitých striekačiek či nárastu vandalizmu. Taktiež na sídliskách Ostredky a Pošeň približne päťnásobne stúplo množstvo trestnej a priestupkovej činnosti. Len v priebehu dňa, kedy VPS čistila priestor, si sem prišli desiatky ľudí kúpiť drogy, len si vybehli z taxíka a pokračovali ďalej.

Takéto prostredie je nebezpečné aj pre tých, ktorých životné okolnosti dostali na toto miesto, ale napriek tomu sa usilujú vytvoriť si v rámci možností čo najprijateľnejšie bývanie. Žije tam napríklad žena vo vysokom štádiu tehotenstva, ale aj stará mama, ktorá sa stará o maloleté dieťa. „Nie každému dokážeme pomôcť, pretože nie každý chce prijať pomocnú ruku. Niekto robí všetko preto, aby si zabezpečil aspoň trochu slušný život a správa sa k okoliu s naozaj veľkým rešpektom – a presne to sme u viacerých videli. Ale ak už niekto svoj život vzdal, nemôžeme ho nútiť zmeniť postoj. Naši sociálni pracovníci robia, čo je v ich silách. Terénni pracovníci rôznych mimovládnych organizácií robia, čo môžu, ale napriek tomu nedokážu zmeniť ich postoj. Jediné, čo môžeme spraviť, je vytvoriť bezpečné prostredie pre tisíce ľudí z bezprostredného okolia a pomôcť tým, ktorým dokážeme a ktorí o túto pomoc majú záujem. Práve preto sme museli konať rýchlo a rázne,“ povedal starosta Martin Chren.

„Ružinov nemá k dispozícii sociálne byty, tento druh ubytovania dokáže v rámci možností a kapacít poskytnúť len hlavné mesto. Napriek tomu sme našli riešenie - ubytovanie pre babičku s vnučkou a tá by už čoskoro mohla aj začať chodiť do škôlky," dodal starosta.

 

Vydanie: December 23 - Január 24