Zo zákulisia: Ružinovskí hasiči sú jedni z najlepších

Dobrovoľný hasičský zbor má v Ružinove dlhú tradíciu. Začiatky pomoci druhým aj za cenu ohrozenia vlastného života siaha ďaleko do minulosti. Prvý hasičský zbor tu vznikol v roku 1880 a tunajší dobrovoľníci sa vypracovali na špičkovú úroveň. Technickým vybavením a vysokým stupňom zásahov patria medzi najlepších na Slovensku a ružinovský zbor je zaradený do najvyššieho stupňa dobrovoľnej požiarnej ochrany .

Veliteľ Nikolaj Gečevský (46) po svojom dedovi a otcovi nezdedil iba meno, ale aj nadšenie pre hasičský zbor. Začínal už ako 6-ročný chlapec, od roku 1998 bol zástupcom veliteľa a od roku 2014 je v hierarchii Dobrovoľného hasičského zboru Ružinov najvyššie. Rozprávali sme sa o tom, ako zbor funguje, kde všade zasahujú, aké vybavenie majú k dispozícii, čo kuriózne pri svojej práci zažili, ale aj o tom, na čo by sme nemali zabúdať, aby sme ich pomoc nikdy nepotrebovali.

Koľko členov má Dobrovoľný hasičský zbor Ružinov?

N.G.: Spolu aj s čestnými členmi je nás v našom zbore 36. Z toho aktívnych členov, ktorí sa podieľajú na zásahoch ako aj na prevencii, je 28.

Tým, že ste zbor dobrovoľníkov, robíte to popri svojich zamestnanich. V akých oblastiach profesne pôsobíte?

N.G.: Väčšinou pracujeme v súkromných firmách, ako napríklad v automobilovom priemysle. Ale tretina našich členov sú aj profesionálni hasiči alebo profesionálni záchranári, ktorí sú zamestnaní v štátnom hasičskom zbore alebo v štátnej záchrannej službe.

Prijímate aj nových členov?

N.G.: Noví členovia sú u nás stále vítaní. Na záujemcov sú ale kladené vysoké požiadavky – musia mať výborný zdravotný stav, musia zvládať fyzické prípravy, školenia... Je to naozaj náročné. Navyše, tým, že v princípe sme hasičským zborom primárne pre mestskú časť Ružinov, snažili sme sa našich 26 aktívnych členov vyškoliť doslova na všetko – potápanie, záchrana vo výškach, na vodnú záchranu, na povodňovú... Každých dvanásť mesiacov absolvujeme školenia. Aj preto nemáme problém vyskladať aj základný zásahový tím.

Aký veľký tím býva obyčajne nasadený na zásah?

N.G.: Na jeden výjazd môže ísť minimálne, tzv. zmenšené družstvo v počte 1 + 3, čiže vodič, strojník a ďaľsí člen zboru. Z nich je jeden určený ako veliteľ zásahu.

Akou technikou disponuje váš zbor?

N.G.: V rámci Dobrovoľnej požiarnej ochrany je náš hasičský zbor zaradený do najvyššieho stupňa – A1. Určite k tomuto zaradeniu prispelo aj naše technické vybavenie. V našej flotile disponujeme záchrannými člnmi, štvorkolkami a niekoľkými kusmi automobilovej techniky s plným vybavením.

To znamená, že vás môžu privolať k rôznym zásahom...

N.G.: Áno. Aj vďaka nášmu vybaveniu môžeme byť privolaní k rôznym zásahom, okrem požiaru k dopravným nehodám, povodniam, k zásahom na vode, vo výškach a pod. Hasičský a záchranný útvar sa aj vďaka našej spoľahlivej kvalitnej technike môže na nás pri zásahoch plne spoľahnúť. Chcem ale podotknúť, že sme aj technicky sebestační. Jeden z hasičov pracuje aj na údržbe našej hasičskej techniky, takže až 90 % technických porúch si dokážeme opraviť sami.

Váš dobrovoľný hasičský zbor ale disponuje aj jednou výnimočnou technickou vychytávkou, ktorú máte ako jedni z mála na Slovensku...

N.G.: S technickým vybavením sme na tom naozaj nadštandardne. Vlastníme aj termokamerou zabudovanú v maske dýchacieho prístroja. V priestore s veľmi zlou viditeľnosťou nám pomáha rozoznávať siluety ľudí alebo obrysy priestoru, v ktorom sa nachádzame.

Dobrovoľný hasičský zbor Ružinov, kedysi aj Obecný hasičský zbor, sídli už od roku 1880 v budove, ktorá je dnes národnou kultúrnou pamiatkou. Minulý rok bola dokončená jej rozsiahla rekonštrukcia, počas ktorej sa našla aj časová schránka. Čo bolo jej obsahom?

N.G.: Našli sme v nej zachovalý odliatok pečate zboru, tri mince a dokument, ktorý zatiaľ odhadujeme, že ide o zriaďovaciu listinu z roku 1880. Keďže dokument sme našli vo veľmi zlom stave, lebo schránka bola zatopená, uvidíme, čo z nej vyčítajú experti. Sami sme zvedaví, aký odkaz nám v ňom zanechali naši predchodcovia.

Čo je najčastejšou príčinou požiarov v bytoch a aký typ zásahu považujete za najťažší?

N.G.: Najčastejšie vznikajú požiare z nabíjačiek telefónov z Číny. Najnáročnejšie sú zasa požiare veľkých bytových domov alebo havárie, nehody, ktorých účastníkmi sú aj deti.

A naopak, k akému najkurióznejšiemu prípadu ste boli privolaní?

N.G.: Bežne nás volajú k zabuchnutým dverám od bytov, ale už sme zachraňovali aj káčatká z kanála, či mačku zo stromu. No hlásenie z operačného strediska, ktoré som si radšej overil, lebo som to najskôr považoval za vtip, bolo, keď nás zavolali, aby sme dostali tri lopty zo strechy.

Čo odkážete na záver Ružinovčanom? Na čo by nemali pri prevencii zabudnúť?

N.G.: Aby nepodceňovali fakt, že elektronické zariadenia v bytových domoch majú pravidelne prechádzať revíziami.

 

Vydanie: Jún 2023