Zmena v školských obvodoch

Od 1.februára 2013 budú platiť zmeny v školských obvodoch. V praxi to znamená, že sa zmení zoznam ulíc, ktoré patria do jednotlivých školských obvodov. Žiak má totiž povinnú školskú dochádzku absolvovať vo svojom školskom obvode, ktorý vyplýva z jeho miesta bydliska. Dieťa však môže do školy chodiť aj inde, ale len v prípade súhlasu riaditeľa školy – napríklad minulý školský rok bolo na zápise prvákov na Základnú školu Drieňová viac detí, ako umožňovala kapacita školy a nebolo možné prijať všetky deti. Prednosť tak dostávajú tie, čo patria do spádového školského obvodu.

Školské obvody svojich základných škôl mestská časť Ružinov naposledy určovala v roku 2004. Odvtedy pribudli nové obytné domy, vznikli nové ulice, zmenili sa názvy niektorých ulíc. Prax ukázala, že začlenenie ulíc Ružinova do školských obvodov vyžaduje zmenu. Ružinovskí poslanci preto v decembri 2012 schválili nové všeobecne záväzné nariadenie 25/2012 o určení školských obvodov. Zohľadnených bolo viacero faktorov ako napríklad veľkosť školského obvodu, v ktorom sa škola nachádza, potreby lokality, kapacita školy, dostupnosť školy pre dieťa z miesta bydliska, bezpečnosť dochádzky do školy, sieť škôl v okolí. „Najväčšia navrhovaná zmena vyplýva z bezpečnej dostupnosti dieťaťa do školy s prihliadnutím na dopravné tepny, ako je Bajkalská, Záhradnícka, Tomášikova a Ružinovská ulica. Uvedené spôsobilo výraznejšiu zmenu v školskom obvode Základnej školy Ružová dolina 29 a Základnej školy Drieňová 16,“ vysvetľuje vedúca odboru školstva, kultúry a športu miestneho úradu v Ružinove Tatiana Krippelová. Napr. do školského obvodu ZŠ Ružová dolina sú presunuté ulice Jégého, Jégeho alej, Líščie Nivy, Trenčianska od Miletičovej po Bajkalskú, Zahradnícka 89 - 153, Prešovská 28, 30, 32, 39, 39A. Nové prerozdelenie čísel sa týka napríklad ulíc Bajkalská, Bajzova, Prístavná, Trnavská cesta 12 – 32 a iných. Do školského obvodu ZŠ Drieňová sú presunuté ulice ako Bajkalská 11, 13, 13A, 17, 19, Brestová, Ružinovská 3, 5, 7, 9, Sabinovská a pod. Nové prerozdelenie čísel sa týka napríklad ulíc Haburská či Teslova.

„V Starom Ružinove sa nenachádza základná škola, ktorá by patrila do zriaďovateľskej pôsobnosti našej mestskej časti. Z tohto dôvodu sa zohľadnila dostupnosť základných škôl v okolí a ulice Starého Ružinova sa zapracovali do školského obvodu Základnej školy Kulíškova 8 a Základnej školy Ružová dolina 29,“ doplnila Tatiana Krippelová. Podrobnosti nájdete vo VZN 25/2012 na webovej stránke www.ruzinov.sk.

Miroslava Štrosová

Vydanie: Január - Február 2013