Zdravoveda pre seniorov: Strava aj lieči

Zdravá výživa je silná zbraň proti civilizačným ochoreniam. Osvojte si jej zásady, zvýšite si šancu na zdravší život v seniorskom veku. Na zmenu nie je nikdy neskoro. Srdcovo-cievne a onkologické ochorenia sú najväčší postrach Slovákov. Okrem správnej výživy je účinnou prevenciou proti nim pravidelný pohyb, pozitívne myslenie a život bez cigariet a nadmerného popíjania alkoholu.

Predĺžte si život

Jedávajte dostatok bielkovín, minerálnych látok, vitamínov, veľa zeleniny a ovocia.Vitamíny, flavonoidy, kyselina listová, vláknina a minerálne látky, teda ochranné faktory organizmu, s ktorými dobre funguje, sú prevažne v potravinách rastlinného pôvodu – v ovocí, v zelenine, v obilninách, v strukovinách, v rastlinných olejoch, ďalej v orechoch a v hubách. Nezabúdajte ani na ryby, obsahujú nenasýtené masté kyseliny a selén. Príjem energie nemá presiahnuť jej výdaj, znížte príjem cukrov a tukov, jedávajte menej živočíšnych bielkovín, menej soľte a alkohol si doprajte len občas. Organizmu škodia nasýtené mastné kyseliny a cholesterol, tie sa nachádzajú prevažne v potravinách živočíšneho pôvodu. Nemusíte sa vzdávať všetkého a nadobro, no vaše cievy a srdce sa isto potešia, ak budete jedávať menej tučného bravčového mäsa, údenín, tučných syrov i sladkostí či plnotučného mlieka. Nezanevrite na všetky mliečne výrobky, fermentované, napríklad jogurty a kyslé mlieko sú zásobárňami cenných biologických  látok. Lekári už dávno omilostili vajíčka, žĺtok síce obsahuje cholesterol, no vo vajíčkach je i mnoho biologicky cenných látok. Hrozbou pre organizmus sú tuky ukryté v údeninách, ktoré naviac bývajú aj poriadne presolené. Dávajte si pozor nielen na soľ, radšej ňou šetrite, ale aj na príliš veľa sladkostí.

Dodržiavajte pitný režim.

Ľudia vo vyššom veku strácajú pocit smädu a zabúdajú piť. Nedostatok tekutín však zhoršuje už existujúce chronické ochorenia! Ideálna je čistá voda, striedajte ju s kvalitným čajom zo sušeného ovocia, šípok, alebo aj zeleným. Minerálky sú vhodnejšie s nízkym obsahom sodíka. Ideálne je vypiť dve deci vody každé dve hodiny. Presladené nápoje sú absolútne nevhodné.

Jozefína Kaššová

 

Vydanie: December 2016