Zaujímavosť: Žiaci ZŠ Drieňová spoznávajú svet

Viete o tom, že na svete je takmer 200 krajín? Koľko z nich ste už stihli navštíviť? Zážitky a spomienky postupne zbierajú aj žiaci a učitelia jednej z ružinovských škôl. Okrem iných krajín zavítali aj za veľkú mláku. 

Nové prostredie, noví ľudia aj nové kultúry - to je spôsob a cesta, ako vzdelávať žiakov a učiť ich spoznávať svet. Dôraz na to kladú aj na Základnej škole P. Marcelyho na Drieňovej 16 v našej mestskej časti. Na čas ich síce zastavila pandémia koronavírusu, po nútenej prestávke sa však žiaci aj učitelia opäť vybrali do sveta.

Cez projekt Erasmus+ tento školský rok navštívili školy v Česku, Dánsku, Francúzsku, Nemecku, Portugalsku, Rakúsku, Španielsku a Taliansku. Zároveň sa im však podarilo zorganizovať aj tri zahraničné školské výlety. V apríli boli v New Yorku aj v Londýne. Britskú metropolu si v máji užila aj ďalšia skupina.

Zhodli sa, že týždeň v americkom „jablku“ skutočne stál za to. Videli totiž atrakcie, za ktorými do New Yorku cestujú milióny turistov ročne. Boli pri Soche slobody, na Times Square, videli Pamätník 9/11, Coney Island, Brooklynský most, Central park či úchvatný Manhattan z výšky mrakodrapov One World Trade Center, Edge či Top of the Rocks.

Aj keď je Londýn predsa len o niečo menší ako New York, aj tam videli to najlepšie z najlepšieho: London Eye, kultový Big Ben, Buckinghamský palác, Tower Bridge či mrakodrap Shard.

„Spoznávanie sveta, rozličných kultúr a nových ľudí je jednou z najdôležitejších kompetencií, ktoré treba u mladých ľudí rozvíjať v čo najskoršom veku, aby boli voči druhým tolerantní a rešpektovali sa navzájom,“ dodal riaditeľ školy Gabriel Kalna, ktorý všetky výlety s deťmi zorganizoval.

 

Vydanie: Jún 2024