Zaujímavosť: Ružinov má vlastné včely

V máji umiestnila mestská časť na Ostredkoch tri včelie úle. Nové príbytky troch včelých rodín sa nachádzajú na hranici intravilánu, pri obratisku električiek. 

Včely pochádzajú od overeného chovateľa s dlhoročnými skúsenosťami z Dubovej. Ide o variety včely medonosnej – Kránska včela – ktorá nie je prirodzene útočná. Napriek tomu odporúčame k včelínom sa nepribližovať viac ako je na mieste vyznačené. Otvory úľov sú otočené smerom od obývanej oblasti, tak majú včely vo svojom rajóne, čo je približne 3-kilometrový rozlet, ideálny prístup k potrave a vode.

V tomto období je včelstvo najpočetnejšie - v jednom úli – jednej rodine – sa nachádza až 30-40-tisíc jedincov. Včelia rodina má v domčeku jednu kráľovnú (matku), 500-1000 trúdov (samcov) a zvyšok tvoria robotnice. Ich počet klesá s potupujúcim vegetačným obdobím. V zime množstvo v jednom úle klesne až na 10-12-tisíc.

Hlavné znáškové obdobie v skorých jarných mesiacoch je z ovocných druhov, kríkov. Počas neskorej jari ich zaujímajú kvety agátu bieleho a v lete kvety lipy a ostatných hmyzomilných rastlín (ako nechtík, mäta, šalvia...). V Ružinove bude pravdepodobne v lete znáška včiel aj zo sofory japonskej.

O ružinovské včely sa bude starať skúsený včelár, ktorý bude dohliadať na rozširovanie včelstiev, pridávať rámiky s medzistenami a medník. Pravidelne bude úle kontrolovať, podľa potreby prikrmovať a robiť protirojové opatrenia. Zabezpečí vytáčanie medu, veterinárnu prehliadku, zakŕmenie a preliečenie pred zimou a skontroluje zazimovanie. Ak sa včelám bude v Ružinove páčiť, ostanú u nás aj v budúcom roku.

 

Vydanie: Jún 2024