Základná škola Borodáčova má podporu Ružinova na ďalší rozvoj do budúcnosti

O Základnej škole Borodáčova sa začali viesť reči, že ide do útlmu, bude sa rušiť a podobne. Nie je to v žiadnom prípade pravda. Je to jediná štátna škola na Pošni a nikto neuvažuje o jej útlme. Naopak, je záujem na jej oživení, tak aby do budúcnosti už takéto pochybnosti nevznikali.

Čím takéto reči vznikli? Problémom bola koexistencia Základnej umeleckej školy a Materskej školy na Exnárovej 6. Do roku 2010 boli budovy bývalých jasličiek a MŠ v správe magistrátu Bratislavy. Ale v roku 2010 sa rozhodnutím mesta a primátora Ďurkovského ZUŠ ako mestská organizácia stala správcom budovy a MŠ v podstate nájomcom. Rodičia škôlkarov sa začali obávať zrušenia MŠ a žiadali, aby budova škôlky bola v správe a majetku MČ. ZUŠ argumentovala nedostatočnými priestormi pre svoju činnosť. Na riešenie tohto problému vznikla komisia primátora Bratislavy M. Ftáčnika, ktorej členom som aj ja. Základom riešenia je, že dôjde k majetkovému rozdeleniu budov na Exnárovej medzi MČ Ružinov a mesto Bratislava, čím by MŠ a ZUŠ neboli do budúcnosti ohrozované. Tento proces je nastavený tak, že na májovom mestskom zastupiteľstve dôjde k odzvereniu majetku a budova MŠ bude zverená do správy MČ Ružinov.

Stále ostával problém možnosti rozširovania ZUŠ. K tomu boli navrhnuté dve možné riešenia. Jedna bola, že sa umožní rozšírenie ZUŠ na ZŠ Borodáčova tým, že by sa pre ZUŠ vyčlenilo na Borodáčovej 1. poschodie, čo by zaplatila MČ Ružinov. Druhé riešenie je prebudovanie budovy v majetku mesta na Uránovej na Ostredkoch (v súčasnosti v prenájme do r. 2018) s tým, že sa MČ Ružinov zaviazala k spolufinancovaniu rekonštrukcie do výšky 250 000 eur. K obidvom riešeniam sa miestne zastupiteľstvo Ružinova zaviazalo svojím uznesením. Konečné rozhodnutie o riešení problému došlo až na mestskom zastupiteľstve Bratislavy koncom apríla 2014, kedy mestskí poslanci odsúhlasili postupnú rekonštrukciu Uránovej. Týmto rozhodnutím sa s riešením vyčlenenia 1. poschodia na Borodáčovej pre ZUŠ prestalo uvažovať.

O tom, že MČ má záujem na rozvoji ZŠ Borodáčova, svedčí aj to, že v posledných rokoch investovala do školy nemalé prostriedky na výmenu okien, do sociálnych zariadení, protiprachových školských tabúľ a ionizačných zvlhčovačov vzduchu na 1. stupni, ale aj do školského areálu. ZŠ Borodáčova má posilnené vyučovanie matematiky, prírodných vied, informatiky a cudzích jazykov (aj možnosť doplnkového vyučovania angličtiny pre žiakov 1. i 2. stupňa). Má menší počet žiakov v triedach, čo umožňuje individuálnejší prístup k vyučovaniu a má okrem vlastného psychológa aj špeciálneho pedagóga, ktorý sa venuje žiakom s poruchami učenia. Samozrejmosťou sú kvalitne vybavené odborné učebne a laboratóriá, počítačové učebne s interaktívnymi tabuľami. Na škole je fungujúci a aktívny školský klub detí. Na škole pracuje aktívne aj združenie rodičov, ktoré bolo v tomto roku úspešné so žiadosťou o grant z MČ Ružinov na nový športovo-zábavný multifunkčný areál školy.

Aby ste sa presvedčili na vlastné oči o kvalitách školy, rád by som Vás týmto pozval na Týždeň otvorených dverí školy v týždni od 16. do 21.6.2014 a Slávnostnú akadémiu v DK Ružinov 24.6.2014 o 16:00 hod.

Peter Hrapko, poslanec MČ Bratislava – Ružinov za Pošeň (SMER-SD) a člen Rady školy ZŠ Borodáčova

Vydanie: Jún 2014