Zahusťovanie na úkor zelene je neprípustné

V časopise Ružinovské echo vám postupne predstavujeme všetkých poslancov miestneho zastupiteľstva. Dnes poslanec Mgr. Martin Ferák.

Hneď v úvode by sme mali uviesť, že ste nielen ružinovský poslanec, ale aj riaditeľ TVR a RE, ktorá vydáva náš mesačník a zabezpečuje aj vysielanie ružinovskej televízie. Stojíme na prahu novej sezóny, na čo z jej produkcie sa najviac tešíte Vy?

Teší ma, že pod novým vedením už došlo k viacerým kvalitatívnym zmenám, ako v TVR, tak aj Ružinovskom Echu. Mesačníku pribudli 4 strany, má kvalitnejšiu grafiku a pravidelný, štrukturovaný obsah. Obe médiá majú tiež nové a predovšetkým prehľadné a funkčné web stránky. Je pravdou, že televízia za novinami mierne zaostáva, no v najbližšom období sa aj tu dočkáme nových relácií a štúdiových vizuálov. Potešíme najmä deti, priaznivcov cestovania a početnú skupinu nielen ružinovských rybárov.

V čase uzávierky tohto čísla už väčšina odborníkov a politikov otvorene hovorí o druhej vlne koronakrízy. Situácia, aká vznikla po jej vypuknutí, zasiahla aj Ružinov a s jej dopadmi sa bude musieť vysporiadať aj naša mestská časť. Aký je aj na základe týchto skúseností podľa vás význam samospráv?

Samosprávy sú zriaďovateľmi základných škôl, domovov dôchodcov a viacerých kultúrnych stánkov. Všetko sú to potenciálne citlivé a rizikové miesta z epidemiologického hľadiska, takže tu je pripravenosť samosprávy na rôzne scenáre kľúčová. Taktiež je samospráva občanovi bližšie, než štátne inštitúcie, preto význam vidím predovšetkým v komunikačnej pripravenosti a efektívnosti. Ukázalo sa, že aj samotní poslanci v roli dobrovoľníkov dokázali v prvej vlne mobilizovať svoje sily a pomáhali v teréne pri distribúcii informačných letákov, nálepiek a pod.

Pôsobíte aj v komisii územného plánovania a životného prostredia. Čo je pre vás najdôležitejšou agendou?

Všetky komisie sú predovšetkým poradným orgánom miestneho zastupiteľstva. Prichádzajú s vlastnými iniciatívami pre poslancov a snažia sa naformulovať uznesenia, o ktorých podporu sa uchádzajú. Okrem toho sa vyjadrujú k odborne príslušným materiálom z miestnej komisie, tj. odporúčajú ich schválenie alebo neschválenie miestnym zastupiteľstvom. Moje priority sú rozčlenené do dvoch sfér - občianskej a odbornej. Ako dlhoročný obyvateľ Ružinova mám svoju víziu o tom, ako by malo prostredie okolo nás vyzerať a snažím sa túto presadiť medzi kolegami. Mám za to, že prioritou územného plánovania v Ružinove má byť ochrana, stabilizácia a revitalizácia jeho obytných a verejných priestranstiev v duchu pôvodného urbanistického zámeru zo 60.-70. rokov. Zároveň treba podporiť aj rozvoj, no výhradne v oblastiach, ktoré prišli o svoju funkčnosť po zmene spoločenského režimu - bývalé továrne, technické budovy alebo priľahlé polia. Vnútorne sa taktiež stotožňujem so zámenou zastaralých stavieb za stavby nové, s citlivým posúdením zmeny funkcie. Neprípustné mi prídu zahusťovania sídlisk, a to predovšetkým na úkor zmenšenia verejného priestoru - zeleň, ihriská a pod.

Odborný pohľad na veci dokážem uplatniť predovšetkým pri otázkach životného prostredia, keďže som vyštudovaný biológ. Srdcu blízke sú mi vodné plochy a život v ich okolí, ktoré zásadným spôsobom určujú kolorit našej mestskej časti.

Ružinov je lokalitou, ktorá je jednou z najobľúbenejších častí mesta pre život. V čom vidíte špecifiká našej mestskej časti v porovnaní s ostatnými?

Ako som už spomenul vyššie, máme tu viaceré vodné plochy a okrem nich veľa zelene, parky, fontány, odrastené stromy, prístup k Dunaju a lužným lesom. V našej mestskej časti sa nachádza aj populárna Eurovea, ktorá svojou spoločenskou atraktivitou silne konkuruje Starému mestu. Obrovský potenciál rozvoja vidím v lokalite Zimného prístavu, lokalitách Pálenisko a Domové role, pričom ich význam akcentuje blížiaca sa dostavba R7 s prepojením na okruh D4. Sme de facto vstupnou bránou mesta pre návštevníkov z juhovýchodu. Tieto a mnohé ďalšie špecifiká definujú Ružinov ako atraktívnu, polyfunkčnú a vyváženú mestskú časť.

Vašim domovským obvodom sú Trávniky. Čo považujete za najdôležitejšie v tejto časti Ružinova?

Parky, zeleň, jazero Rohlík a rozsiahle zóny len s chodníkmi bez ciest pre automobily. Trávniky sú pokojná štvrť s vyváženosťou obytnej plochy a zelene. Za najdôležitejšie považujem potrebu zachovania tejto harmónie pôvodného urbanistického konceptu. Zasadzujem sa intenzívne o vytvorenie novej, kultivovanej relaxačnej plochy pri jazere Rohlík, o obnovu povrchov chodníkov, do ktorých sa zub času miestami zahryzol tak, že kočíkovanie najmenších ratolestí je v zásade nemožné a úpravu parkovania do podoby win win, aby v súlade so zdravým rozumom prišlo k navýšeniu parkovacích kapacít, ale zároveň aby ubudli autá z chodníkov.

Som rád, že prišlo k obnove parku A. Hlinku a jeho oživeniu. Sezónne akcie v ňom priťahujú obyvateľov zo širokého okolia, poskytujú rozptýlenie, zábavu, zaujímavé gastronomické či kultúrne podujatia. Mrzí ma len, že táto dobrá myšlienka nie je zatiaľ dotiahnutá do detailov - chýbajú pravidlá parkovania v okolí, zabezpečenie dodržiavania poriadku nájomcami stánkov alebo obmedzenie hlučnosti hudobných podujatí. V zásade bude treba nájsť cestu, ako nastaviť pravidlá tak, aby bol aj vlk sýty, aj ovca celá. 

 

Vydanie: September 2020