Z psychologičky spisovateľka

Jana Pavlíková je školskou psychologičkou na ZŠ Vrútocká na Trnávke. Málokto vie, že sa nevenuje len detským problémom, ale napísala pre deti aj knižku. Najmenší školáci sa s pomocou knižky učia písmenká o čosi jednoduchšie.

Abeceda zjedla deda, povedala na medveďa....podobné riekanky a básničky už celé desaťročia napomáhajú najmenším školákom skamarátiť sa s písmenami a naučiť sa abecedu. Svetlo sveta nedávno uzrela nová knižka Písmenkové riekanky. Jej autorkou je Jana Pavlíková. Už niekoľko rokov pôsobí ako školská psychologička na ružinovskej Základnej škole Vrútocká. „Myšlienka vydať takúto knižku vo mne rezonovala už dlhšiu dobu, keďže pracujem ako psychologička a som v dennodennom kontakte s deťmi s poruchami učenia. Zároveň už sedem rokov prispievam riekankami a básničkami do detských časopisov, tak to nejako samo vyplynulo. Tieto dve moje aktivity sa spojili a túžba napísania detskej knihy sa stala realitou,“ pochválila sa s úsmevom sympatická Jana Pavlíková.

Keďže dokonale pozná deti a hlavne ich myslenie, kniha Písmenkové riekanky je vhodným zábavným a hlavne vzdelávacím prostriedkom na naučenie sa abecedy. „Knižka je určená pre deti od 6 do 10 rokov. Verím, že každé si tu nájde to, čo sa mu páči. Či už predškoláci alebo školáci jej prídu na chuť. Zmysel knižky je, aby sa deti hravou formou zoznámili s písmenkovým kráľovstvom, ktoré sa volá abeceda, kde jedno písmenko je skrútené ako had, druhé je tučné ako bublina, ďalšie je tenké ako ihla a tak ďalej,“ hovorí Jana Pavlíková. Takýmto zábavným spôsobom sú v knižke popísané všetky písmená abecedy. Kniha Písmenkové riekanky sa už ujala aj na pracovisku Jany Pavlíkovej, na základnej škole Vrútocká. „Aj ja sama ju využívam pri práci. Je pekne ilustrovaná, je vtipná. Deti sa naučia nielen pekné riekanky, ale zároveň si rozvíjajú rozumové a komunikačné schopnosti,“ dopĺňa psychlogička Janka. Za sebou má už aj knižku logopedických básničiek ako jej spoluautorka. No a po knižke Písmenkové riekanky sa už čoskoro deti môžu tešiť na jej ďalšiu nemenej zaujímavú knihu určenú opäť najmenším čitateľom.

Katarína Kostková

Foto: redakcia

Vydanie: Máj 2014