Vyskúšali sme za vás: Ako sa zadarmo zbaviť odpadu?

Máte doma starú chladničku, práčku či iný odpad? Potrebujete sa ho zbaviť, lebo viete, že uskladnenie do pivnice naozaj nie je najlepší nápad? Existuje jednoduchá a bezplatná možnosť. 

Zadarmo a nikam nemusíte chodiť

1. na internetovej stránke www.zberelektroodpadu.sk si vľavo zvolíte voľbu „Domácnosti“

2. spomedzi ponúknutých možností vyberte lokalitu Bratislava II a následne konkrétne našu mestskú časť

3. kliknete na termín, ktorý vám vyhovuje – odvoz sa robí dvakrát za mesiac, vždy v sobotu doobeda

4. označíte, aký odpad chcete odovzdať a čo potrebujete odviezť (chladnička, práčka, sporák, mikrovlnka, ale aj menšie spotrebiče)

5. vyplníte potrebné informácie a odošlete formulár

6. do mailu vám príde potvrdenie o objednaní odvozu odpadu

7. v sobotu ráno počkáte doma na odvoz odpadu

 

OLO: Obyvateľom stačí občiansky preukaz

Objemný odpad môžete v hlavnom meste odovzdať v centrálnom zbernom dvore na Starej Ivanskej ceste 2, obyvateľom stačí občiansky preukaz.

1. občiansky preukaz – trvalý pobyt v Bratislave, príp. preukázanie vlastníctva k nehnuteľnosti alebo doklad o zapojení sa do množstvového zberu komunálneho odpadu v BA

2. vyplňte formulár návštevníka zberného dvora (nájdete ho na stránke olo.sk)

3. vstup do areálu zberného dvora je možný s vozidlom s hmotnosťou do 3,5 t a prívesným vozíkom max. objemu 1 m3 - zoznam a množstvá odpadu, ktoré môžete odovzdať bezplatne, nájdete na stránke www.olo.sk

4. pri vstupe odovzdáte vyplnené tlačivo a ukážete občiansky preukaz

5. vyložíte odpad a odchádzate

Poznámka: Drobný stavebný odpad je spoplatnený. Navyše ho môže odovzdať len fyzická osoba s trvalým pobytom v Bratislave, príp. s kópiou listu vlastníctva nehnuteľnosti v BA. Pre sklenú vatu, nobasil a minerálnu vlnu platí obmedzenie množstva.

Vandali zničili kontajnery na elektroodpad

Aj keď je drobný elektroodpad bežnosťou súčasťou života, do komunálneho odpadu nepatrí. Preto bolo v Ružinove rozmiestnených šesť špeciálnych nádob, ktoré boli na to určené. V poslednom týždni sa však stali terčom vandalov. Polovicu zničili, ostatné musia ísť na úpravu, čo si vyžaduje nemalé financie. Ak sa bude takáto situácia opakovať, kontajnery budú musieť z Ružinova stiahnuť úplne. Preto ak máte informácie, ktoré by mohli napomôcť k odhaleniu výtržníkov, dajte nám vedieť, alebo kontaktujte políciu.

 

Vydanie: Február 2022