Veslovanie v Ružinove: Hľadajú sa noví olympionici

Veslovanie možno na prvý pohľad pôsobí ako dovolenkový šport, ale svojich priaznivcov má aj v Ružinove. Aj samotná lodenica v lokalite Mokráň záhon patrí do našej mestskej časti. Klub Slávia STU Bratislava má už viac ako polstoročnú tradíciu a pred sebou veľkú výzvu – olympijskú. 

Nezlákali ich ľadové plochy ani futbalové štadióny, dokonca ani kráľovský šport s tenisovými raketami. Prednosť dali vode. Veslovanie opisujú jeho priaznivci takmer ako poslanie. „Je to zdravý kolektívny šport v prírode, kde doslova platí – ťahať spolu na jednej lodi,“ hovorí s entuziazmom bývalý výkonnostný veslár a dlhoročný člen Vladimír Vanek. Nezabudne pritom podotknúť, že je to práve veslovanie, ktoré buduje nielen silné telo, ale aj odolnú psychiku.

Ten, kto chce byť podľa neho dobrý veslár, musí mať nie iba zdatné ruky, ale aj najmä nohy a chrbát. A tak trénovať len v lete nestačí. „V zime ide o naberanie sily a vytrvalosti,“ objasňuje. Športovci tak trávia hodiny v posilňovni, na trenažéri, behajú, plávajú či chodia na sústredenia. Tí, ktorí sú pripravení na takéto tréningy 3-4x za týždeň, majú dvere do klubu otvorené. Vladimír Vanek hovorí, že momentálne majú 70 členov a 20 mladých pretekárov. „Najmladšia veslárka má 12 rokov, najstarší majú okolo 60. Ďalších 20-30 detí by sme prijali,“ dodáva niekoľko čísel. Ideálny vek je podľa jeho slov okolo 11 - 16 rokov.

Dlhoročný člen sľubuje, že už po dvoch rokoch trénovania dokážu veslári bodovať na pretekoch. Za najdôležitejšie považuje u nás Majstrovstvá Slovenska. Sily si však športovci merajú aj na zápoleniach v okolitých štátoch. „Tí, ktorí majú výkonnosť alebo sa dostanú do reprezentácie, sú už nominovaní na súťaže po celom svete,“ dodáva. Sami však organizujú aj Memoriál Ctibora Reiskupa na Zlatých pieskoch. Tento rok je na pláne už 53. ročník.

Najväčšou výzvou je však vychovať novú generáciu športovcov. O 10 rokov chcú splniť svoj cieľ. „Hlavnou víziou je zostaviť a dostať ženskú osemveslicu na letné olympijské hry 2032,“ prezradil s tým, že chcú tiež udržiavať veslársky šport a rozvíjať komunitu, zveľaďovať areál a lodenicu klubu, ktorý vznikol už v roku 1958. Odvtedy v ňom veslovali, športovali aj súťažili tisíce chlapcov aj dievčat. Kto sa chce k nim pridať a začať s veslovaním, môže prísť do lodenice osobne, vždy v pondelok a v stredu od 15:00 do 17:00 od apríla do septembra alebo napísať na stu@veslovanie.sk. „Veslovanie pre deti ponúka pobyt v lodenici, v kolektíve, vidieť mnohé krajiny a šancu stať sa olympionikom,“ uzatvára Vladimír Vanek. Viac info na www.podveslovat.sk.

 

DISCIPLÍNY

Vo veslovaní poznáme 6 základných “olympijských” disciplín. Rozdelenie je podľa počtu osôb v lodi: 1, 2, 4 a 8. Tiež podľa toho, či veslár drží jedno alebo dve veslá. Sedieť tak môžete v lodiach párových disciplín: skif (jeden veslár), dvojskif a párová štvorka. Alebo v lodiach, kde má každý veslár jedno veslo v rukách: dvojka, štvorka a osemveslica. 

 

Vydanie: Máj 2022