Vážení susedia, milí Ružinovčania,

zrúcanina bývalého obchodného domu Ružinov je jazvou na tvári našej mestskej časti už vyše dvanásť rokov. Ani pred voľbami som nesľuboval, že Hirošimu vyriešim. Je to súkromný pozemok a jeho vlastníctvo bolo skomplikované mnohými súdnymi spormi.

Na prelome rokov sa ale spory vyriešili a hneď sme začali s novým majiteľom intenzívne komunikovať. Z “Hirošimy” už odvtedy odviezli vyše 40 ton odpadu, pozemok čistia a s našimi poslancami sme schválili, že do konca septembra zdarma opravia Obilnú ulicu. Čaká nás dlhá cesta, ale veci sa konečne začali hýbať.

Žiadny zodpovedný poslanec ani starosta nemôže sľúbiť nový park - súkromník sa len tak nevzdá pozemku v hodnote niekoľko miliónov. Intenzívne však riešime, aby tu nevznikla žiadna hrôzostrašná stavba. Nechceme tu žiadnu vysokú zástavbu - najviac do výšky okolitých domov. Chceme čo najviac zelene, veľa parkovacích miest, vyriešenú dopravu, rešpektovanie územného plánu zóny. A vzhľadom na význam tohto územia pre Ružinov napríklad nové centrálne námestie.

Predstavujem si nové námestie veľkosti Hlavného námestia v Starom Meste, možno aj s novým sídlom miestneho úradu, ktoré vytvorí prirodzené centrum Ružinova, prepojené na Park A. Hlinku a na nový park pred Paneurópskou vysokou školou. S hodinami, pod ktorými si Ružinovčania môžu dať rande, s kaviarničkami a reštauráciami, s vianočnými trhmi a klziskom v zime. A to všetko pri zrekonštruovanom kultúrnom dome. Takáto je moja “starostovská” predstava o tom, čo by sme v tomto území časom mohli získať.

Váš starosta
Martin Chren

 

Vydanie: September 2019