Vakcinačné centrum Bratislavskej župy: Očkovanie rýchlo, jednoducho a pohodlne

"Som presvedčená, že tak, ako sme dokázali vakcináciou poraziť mnohé smrteľné choroby v minulosti, dokážeme aj dnes ochrániť naše životy pred ochorením Covid-19," povedala prezidentka Zuzana Čaputová koncom vlaňajšieho decembra, keď sa nechala zaočkovať prvou dávkou vakcíny. S pandémiou koronavírusu bojuje nielen Slovensko ale aj celý svet už dlhšie ako rok. Lekári a odborníci pritom hovoria, že jediným riešením je očkovanie. Aj preto Bratislavský samosprávny kraj zriadil na futbalovom štadióne na Tehelnom poli najväčšie očkovacie centrum na Slovensku. Ružinovské Echo sa bolo pozrieť, aký je proces a organizácia, ktorú chvália stovky ľudí. 

Je krátko pred poludním. Taká obyčajná sobota. A nás nohy zaviedli na futbalový štadión na bratislavské Tehelné pole. Medzitým sa človek zamýšľa nad významom slova obyčajná. Lebo v poslednom období sme si už zvykli na to, že naše dni sprevádzajú mnohé obmedzenia spojené s bojom proti ochoreniu Covid-19. Pred bránami moderného športového stánku v tom momente postávajú asi dve desiatky ľudí. Postupne však prichádzajú a odchádzajú. Po celý deň. Patria medzi tie státisíce, ktoré dôverujú vedeckým a medicínskym autoritám. Aj preto, aby oni, ale aj my ostatní, sme mohli ďalej žiť bez obmedzení, sa idú dať zaočkovať proti koronavírusu. Každý pritom vie, na čo myslí ten druhý. Aj keď sa navzájom nepoznajú. "Aj ja sa chcem vrátiť k bežnému životu," zaznie občas trochu viac nahlas.

V pokojnej atmosfére pritom načúvajú pokynom dobrovoľníkov. Na ich výzvy dodržiavajú odporúčané dvojmetrové rozostupy. Nikto nemá chuť sa predbiehať. Nie je dôvod, lebo každý, kto v tento deň stojí v rade, vakcínu dostane. Výberovým sitom už raz každý z týchto záujemcov prešiel, keď sa registroval do štátnej čakárne. „Aj vy čakáte na očkovanie?“ - pýtajú sa dobrovoľníci v žiarivých žltých vestách. Práve toto je ten moment, keď sa začína reálna cesta za prvým slobodným nádychom bez rúška či respirátora.

Slobodne sa nadýchnuť

Vtedy si človek spomenie aj na slová prezidentky Zuzany Čaputovej. Keď koncom decembra dostala prvú dávku vakcíny, svojimi slovami upokojovala a vlievala nádej - že už čoskoro môže byť lepšie a budeme môcť dýchať slobodnejšie. „Som presvedčená, že tak, ako sme dokázali vakcináciou poraziť mnohé smrteľné choroby v minulosti, dokážeme aj dnes ochrániť naše životy pred ochorením Covid-19. Nech túto záverečnú skúšku v boji s vírusom zvládneme úspešne a naše odriekanie počas pandémie nevyjde nazmar,“ hovorila vtedy.

Teraz, niekde tam v tom 10-metrovom rade medzi tabuľou s označím „očkovanie“ a dverami s nápisom „vstup“ stoja rodičia, starí rodičia ale aj ľudia z prvej línie. Mnohých z nich sa „dotkla“ smrť na ochorenie Covid-19, s ktorým už viac ako rok zápasí celý svet. Niektorí z nich prišli o rodičov či priateľov. „Nech sa páči, môžete si prejsť,“ hovorí v tom jeden z dobrovoľníkov. Osobné údaje vám skontrolujú pri jednom z pultov vo vstupnej hale. Obavy nemusí mať nikto. A kto ich má, iste rýchlo pookreje. Medzi čoskoro zaočkovanými ľuďmi sa totiž pohybujú zdravotní klauni.

Aj vďaka nim je aspoň na očiach ľudí vidieť, že sa usmievajú.

Služba obyvateľom

Krátkou uličkou po rýchlom overení údajov sa presúvajú do haly, kde v dlhom rade za stolíkmi sedí 12 lekárov. „Spoločne si prejdeme tento dotazník,“ inštruuje každý jeden z nich. Všetky pochybnosti a možné komplikácie treba vylúčiť hneď na úvod. Na diskusiu o zdravotnom stave každého pacienta je dostatočný priestor. Ak nestačí názor jedného odborníka, pridajú sa aj ďalší. Na celý proces dohliada riaditeľ odboru zdravotníctva Bratislavského samosprávneho kraja a lekár Tomáš Szalay. „Zriadenie veľkokapacitného očkovacieho centra vnímam, a myslím si, že môžem hovoriť za všetkých, ktorí za tým stoja a ktorí tam víkend čo víkend pracujú, veľmi pozitívne najmä ako službu obyvateľom nášho kraja,“ hovorí s tým, že očkovanie je svetlo na konci tunela a všetci pracujú s obrovským optimizmom, aby „ukončili krízu, ktorá nás tu už rok kvári.“

Víkendovú „očkovaciu“ šichtu ťahá doktor Szalay v najväčšom očkovacom centre na Slovensku pod patronátom Bratislavského samosprávneho kraja už šiesty víkend. Predtým dva víkendy dozoroval "pilotný" projekt v poliklinike v bratislavskej Karlovej Vsi. Zohranú dvojicu tvorí s predsedom Komisie zdravotníctva a sociálnych vecí v bratislavskej župe Jurajom Štekláčom. Únavu však ani jednom z nich vôbec nebadať. „Toto je moje hobby,“ hovorí druhý menovaný s tým, že energiou ho nabíja to, že cíti a vníma zmysel svojej práce. Za jediný deň vidia na tomto mieste asi 2500 ľudských tvárí. Avšak prekrytých respirátormi.

Očkovať by mohli aj viac

Aj preto robia všetko, čo je v ich silách, aby sme ich - my všetci - mohli čo najskôr odložiť. Ak to bude nutné a zároveň možné, Bratislavský samosprávny kraj je pripravený navýšiť kapacity. „Momentálne sme limitovaní aj dodávkou vakcín,“ objasňuje hovorkyňa Lucia Forman Habancová. Áno, aj tu funguje ten paradox. Kým na východe Slovenska sú voľné kapacity, na západe chýbajú. Pred sebou má však tento tím jasnú víziu. Vyhrať boj s koronavírusom a teda zaočkovať čo najväčší počet ľudí. Po konzultácii s lekárom sa pacient odoberie do malej kabínky. Celý proces očkovania trvá necelú minútu. Pohodlnejšie sa budete cítiť, keď si oblečiete tričko s krátkym rukávom, keďže vakcína sa aplikuje do ramena.

Jednoduchá dostupnosť

V bratislavskej župe je zaočkovaných okolo 30 percent ľudí. „Ako županovi Bratislavského kraja, ktorý má približne 660 tisíc obyvateľov, mi záleží na tom, aby sa pandémia čím skôr skončila. Preto sme aj prišli s myšlienkou veľkokapacitného očkovacieho centra,“ objasňuje jeho predseda Juraj Droba. Neočkujú sa deti a ľudia s rôznymi obmedzeniami.

V hre, kde toto centrum zriadiť, bolo viacero lokalít. Rozhodujúce boli priestory, ale aj možnosť dopravy. V okolí Tehelného poľa je to bez problémov. Navyše prvá hodina parkovania v podzemnej garáži je bezplatná, za ten čas očkovanie určite stihnete.

V priestoroch moderného štadióna sa pritom dbá na bezpečnosť a hygienu na plnej čiare. Cirkuláciu vzduchu zabezpečuje špeciálna filtrácia, dezinfekciu zase germicídne žiariče.

Kolektívna imunita

Medzi tými, ktorí si organizáciu vyskúšali na vlastnej koži, je aj pán Rudolf. Keď dostal šancu dať sa zaočkovať, chopil sa jej naplno. „Chcem prispieť ku kolektívnej imunite. Už rok sme zatvorení, je to jediná cesta, ako z toho von,“ hovorí muž, z ktorého sála príjemná energia.

Nechať sa odfotiť pri očkovaní nie je pre neho žiaden problém. Aj toto môže byť odkaz pre tých, ktorí ešte pochybujú. „Je to naša práca. Tí, ktorí chcú, tých zaočkovať. A ostatným vysvetliť, prečo je to správne,“ dopĺňa doktor Štekláč slová zaočkovaného pána Rudolfa.

Treba vylúčiť komplikácie

Jemu aj tisícom ďalších odporučia, aby v očkovacom centre pobudol ešte aspoň 15 minút. Pred odchodom zaočkovaných chce mať zdravotnícky personál istotu, že nikto nemá žiadne komplikácie. Keby sa vyskytli neskôr počas ďalších dní či nocí - napr. zvýšená teplota či tlak, odporúčajú bezodkladne kontaktovať svojho lekára. Najbližšie hodiny po očkovaní by ste sa tiež mali vyhnúť námahe a fyzickej aktivite.

Tieto minúty využívajú pritom už zaočkovaní rôzne. Mnohí adresujú organizátorom na sociálnych sieťach slová uznania. Odpisuje im samotný župan Droba. Ďakuje aj za svojich kolegov a ľuďom zase za to, že sa dávajú očkovať.

Z opodiaľ medzitým zrazu znie príjemná živá hudba. To aj zdravotní klauni spríjemňujú desiatkam ľudí posledné minúty na národnom futbalovom štadióne. Jedným očkom sa prizerajú aj prítomní záchranári. Aj vtedy sú však v pohotovosti. Ak by niekomu prišlo nevoľno, sú pripravení okamžite zasiahnuť. Teraz sú však kóje určené na takéto prípady prázdne. Stoličky pri lekároch sú však stále všetky obsadené... 

 

Vydanie: Máj 2021