Vakcína proti Covid 19: Očkovanie seniorov začalo v Ružinove

Tých najzraniteľnejších musíme chrániť najviac. Vie to a koná podľa toho každá vyspelá a zodpovedná spoločnosť. Aj preto boli medzi prvými, kto dostal možnosť dať sa očkovať proti koronavírusu, práve klienti zariadení pre seniorov. Ako prví na Slovensku tak vakcínu získali seniori Ružinovského domova seniorov, ktorý je najväčším zariadením svojho druhu v štáte.

Skúsenosti z uplynulých mesiacov pandémie hovoria jasne - jedným z najrizikovejších miest pre šírenie koronavírusu sú domovy seniorov. Odpoveď, prečo tomu tak je, je jednoznačná - kombinácia veku, zdravotného stavu a množstva ľudí v jednom zariadení. Rovnako jasnou rečou hovoria aj údaje o tom, ako významne dokáže znížiť hrozbu fatálnych dôsledkov práve očkovanie tejto skupiny obyvateľov.

Len niekoľko dní pred uzávierkou tohto čísla Ružinovského Echa dostali prvú dávku vakcíny aj naši seniori z RDS a zamestnanci, ktorí sa o nich starajú. Vytváranie kolektívnej imunity je totiž v prostredí s 288 klientmi a viac ako stovkou zamestnancov kľúčové. Lebo ako hovorí jedna z klientiek, ktorá má viac ako osemdesiat rokov: „Som stará, ale nie som sprostá. Ja si na tú vakcínu počkám“. A dočkala sa. Alebo ako povedala tesne pred očkovaním ďalšia pani: „Chcem znova objať svoju vnučku.“ Celkovo bolo zaočkovaných tristo klientov a zamestnancov a použitá bola vakcína od spoločností Pfizer/Biontech. Druhá dávka vakcíny ich čaká v polovici februára.

Požiadať o očkovanie môžu všetci, ktorí patria do aktuálne otvorenej fázy a taktiež tí, ktorí patria do predchádzajúcich fáz očkovania. Registrovať sa dá online na webe korona.gov.sk alebo na telefónnom čísle 0800 174 174.

Momentálne je spustená tretia fáza očkovania, v rámci ktorej sa môžu registrovať ľudia nad 75 rokov. Nasledovať budú postupne tieto skupiny obyvateľov: 

■ 4. nad 65 rokov

■ 5. ľudia, ktorí trpia nejakým závažným ochorením bez ohľadu na vek

■ 6. pacienti so stredne závažným ochorením bez ohľadu na vek

■ 7. učitelia nad 55 rokov

■ 8. nad 55 rokov

■ 9. učitelia

■ 10. nad 45 rokov

■ 11. 18 - 45 rokov

Viac informácií na korona.gov.sk

 

Vydanie: Február 2021