V Ružinove krstili knihu o 90 rokoch slovenského hokeja

Vždy keď sa šatňou a chodbami štadióna ozývalo „ciki- caki ciki-cak“, bolo jasné, že naši hokejisti majú za sebou vydarené hokejové minúty. Hokej na Slovensku oslavuje tento rok už 90 rokov.

Podľa pokriku, ktorý naši hokejisti skandovali po vyhratom zápase sa zrodila kniha o 90 rokoch slovenského hokeja Cikicaki Cikicak. Autormi sú Peter Rajčák a František Morvay. Autori s pokorou priznávajú, že jeden zápas vopred prehrali – spomenúť v knižke všetkých, ktorí si to zaslúžia. Tak v nej aspoň cikcakovito povyberali to najpodstatnejšie zo života hokejových legiend, pamätné zápasy, ako aj zaujímavosti, o ktorých ste možno ani netušili.

Knihu pokrstil 16.marca Janko Lašák spolu s deťmi z hokejových slovenských klubov. Krstilo sa nálepkami hokejových legiend a suchým ľadom a pokrikom ciki-caki ciki-cak. Kniha symbolicky v troch tretinách mapuje bohatú históriu. V historickom predvoji sa dočítate kedy a kde vznikol hokej na Slovensku, čo je to bandy, že prvý hokejový zápas sa hral na Slovensku v Dobšinskej ľadovej jaskyni v roku 1909 alebo že náš prvý majster sveta bol chlapec menom Džindž - talentovaný mladík Ladislav Troják.

V 1. tretine, ktorá mapuje roky 1929-1959 nájdete, ako naši hokejisti hrali ešte na odkrytom štadióne, v snehu i daždi. Bez prílb, chráničov. Dozviete sa, ktorý slovenský hokejista je vynálezca hokejky s ohnutou čepeľou, či kde sa, aj pre NHL vyrábajú hokejové puky.

V 2. tretine knihy mapujú roky 1959 – 1989 slovenského reprezentačného a klubového hokeja. Hru ovládajú famózni útočníci – Jožko Golonka, Peter Šťastný, či Dárius Rusnák. Bránku stráži neprekonateľný Vlado Dzurilla.

V 3. tretine (1989 – 2019) zažíva slovenský hokej zlaté časy. Vďaka generácii hráčov okolo Mira Šatana, Petra Bondru, Žiga Pálfyho či Pavla Demitru sa Slovensko teší z gólov i víťazstiev ale aj samotnou radosťou z hokejovej hry. Začína od historického Lillehameru, kedy sa Slovensko predstavilo prvý krát svetu, prečítate si o Slovákoch, ktorí dobyli i NHL, o slovenských kluboch, ktoré získali extraligový titul.

Kniha Cikicaki Cikicak je nálepková. Obzvlášť inšpiratívna je kapitola Malí veľkí hokejisti, kde nájdete fotky hokejistov, keď ešte netušili, aká kariéra je pred nimi. V kapitole Akí sú bez dresu sa hokejisti predstavujú vo chvíľach, keď nie sú na ľade. Strany o sieni slávy slovenského hokeja, o tréneroch, fanúšikoch, rozhodcov a rekordy slovenského hokeja len umocňujú bonitu obsahu knihy.

(sm, ts)

 

Vydanie: Apríl 2019