V kauze Exnárová treba urobiť druhý krok

Poslanci mestského zastupiteľstva uznesením požiadali primátora Iva Nesrovnala, aby riešil priestorovú situáciu ZUŠ na Exnárovej ulici.

,,Priestory, v ktorých ZUŠ sídli sú nedostatočné a škola preto musí pôsobiť na deviatich miestach,“ vysvetľuje iniciátor uznesenia Slavomír Drozd. ,,Dlhodobo máme priestorové problémy a preto učíme v základných školách. Táto roztrieštenosť nám komplikuje život, ale verím, že raz budeme mať solídny vlastný priestor,“ povedala pre TVR riaditeľka ZUŠ Anna Miklovičová. Problémy spôsobuje aj to, že škola musí často svoju výuku prispôsobovať aktivitám škôl, na ktorých je v podnájme. Ideálne nie sú ani akustické podmienky vo veľkých školských triedach.

Problém školy sa ťahá už dlhé roky. Ružinovčania si ho zrejme budú pamätať najmä v obrátenom garde, keď rodičia detí nazbierali tisíce podpisov na záchranu materskej školy, ktorá sídli v rovnakej budove ako ZUŠ. Pred dva a pol rokom totiž hrozilo, že materská škola, ktorej končila nájomná zmluva sa bude musieť vysťahovať a ZUŠ rozšíri svoje aktivity aj do ďalšej časti budovy.

Vznikla nepríjemná situácia. Kedy na oboch stranách barikády stáli obavy o deti a ich výuku. Primátor Milan Ftáčnik preto zriadil komisiu, ktorá vyrokovala kompromisné riešenie. Budova na Exnárovej sa rozdelila na dve popisné čísla a ZUŠ i materská škola spravujú svoju časť. Tento plán mal však aj svoje B. Mesto i Ružinov sa rozhodli riešiť priestorové problémy ZUŠ jej presťahovaním do priestrov bývalej škôlky, dnes robotníckej ubytovne, na Uránovej ulici. Ružinov sa dokonca zaviazal, že na rekonštrukciu prispeje do sumy 250 tisíc eur. Po presťahovaní ZUŠ má celá budova na Exnárovej slúžiť ako materská škola.

Poslednou prekážkou je nájomná zmluva, ktorú má prevádzkovateľ ubytovne do konca roku 2018. Kompetentní sa teda musia pokúsiť o jej predčasné ukončenie. ,,Je to dlhodobý problém, ktorý aj súčasné vedenie mesta rieši. My sa snažíme vyhovieť ZUŠ Exnárová tak, aby získala nové priestory. V súčasnosti je tam však nájomca až do konca roku 2018. Takže my teraz posudzujeme podmienky, za ktorých by sme mohli zmluvu vypovedať a mohla tam ísť ZUŠ,“ hovorí hovorkyňa primátora Ivana Skokanová. Poslanec Drozd, bol aj členom pracovnej komisie, ktorá pre viac ako dvomi rokmi riešenie dohodla, je optimista ,,Toto je najlepšie riešenie. Už zostáva len sa vysporiadať s nájomcom, ktorý je pripravený na dohodu. Projekt je pripravený.“ uzatvára Drozd.

(sm)

foto autor

Fotogaléria: 
Vydanie: November 2016