Umag: Skrytá perla Jadranu

Asi ťažko by sme hľadali niekoho, kto aspoň raz nebol v Chorvátsku. Táto krajina patrí roky medzi najobľúbenejšie destinácie Slovákov. Chorváti sú nám blízki temperamentom a ak si dáte obed doma, v Ružinove, večeru si už môžete vychutnávať s výhľadom na more v chorvátskom Umagu. Pre lepšiu predstavu, je to len jedenásť kilometrov od Portorože a z golfového ihriska na kopci v Savudrii dovidíte až do Slovinska a Talianska.

V prvom zo série článkov o partnerských mestách Ružinova vás zoberieme do Umagu. Dvojjazyčné mesto, kde sa dohovoríte ako po chorvátsky, tak aj po taliansky, ponúka nádherné pláže, výborné jedlo, rôzne športové aktivity, poznávanie prírodných krás a na svoje si prídu aj milovníci histórie.

OBĽÚBENÁ DESTINÁCIA

Slováci milujú Chorvátsko. Možno to tak doslova nepovedia, ale štatistiky to hovoria jasne. Dovolenka pri mori sa nám spája v prvom rade s touto krajinou. Malebné prímorské mesto Umag je od Bratislavy len šesť hodín jazdy autom. Nachádza sa v turisticky atraktívnom zálive, v ktorom je jeden z najprestížnejších prístavov ocenený modrou vlajkou. Okrem prístavu bolo toto ocenenie udelené aj niekoľkým okolitým plážam. Modrá vlajka je dobré znamenie pre všetkých, ktorí milujú čas strávený na pláži. Je to symbol čistého mora a pobrežia.

Fanúšikovia tenisu si môžu zájsť na Croatia Open, ktorý je súčasťou turnajov ATP a tento rok sa bude konať uprostred leta, 24.- 30. júla. Samozrejme, tenis v týchto dňoch nebude jediným miestom pre rozptýlenie. Každý večer si návštevníci budú môcť vychutnať hudobné vystúpenia v rámci série Umag Music Nights alebo kulinársky festival. A to je len malá ochutnávka toho, čo si mesto pripravilo na najbližšie mesiace.

ODKAZ RÍMA A BENÁTOK

Obľúbenou turistickou destináciou sa stal Umag už veľmi dávno. Už pred dvoma tisíckami rokov si tu rímska šľachta budovala svoje letné rezidencie. V období stredoveku sa mesto dostalo do hľadáčika Benátok, ktoré si na toto územie robili nárok. Tento vplyv vidíme ešte aj dnes v architektúre starého mesta.

MESTO PRE VŠETKÝCH

Keď sa vám dostanú do rúk propagačné materiály o meste, všimnete si veľký dôraz na to, že sú mestom pre ľudí – pre všetkých, bez ohľadu na vek a záľuby. Takže na rodinnej dovolenke si tu užijú aj deti, aj rodičia, aj starí rodičia. Ponuky na bývanie sú tiež rozsiahle – od kempov až po luxusný hotel. Body navyše má mesto za to, že na rozdiel od mnohých prímorských letovísk nie je na kopci, takže prechádzky nevyžadujú mimoriadnu kondičku. Ak sa radi prechádzky alebo bicyklovanie, tu si prídete na svoje. Nájdete tu dlhú upravenú promenádu a popri mori viete prejsť takmer päťdesiat kilometrov. Ak sa radšej nezastavíte v niektorej z množstva kaviarní alebo reštaurácií.

PARKOVANIE

Jednou z najväčších „záhad“ pri cestovaní sú v skutočnosti na pohľad úplne banálne – ako sa púšťa voda v umývadle, ako sa kupujú lístky na MHD alebo ako sa dá platiť za parkovanie. Ak prídete do Umagu autom, parkovanie nájdete jednoducho – parkoviská nájdete aj doslova pár metrov od promenády a platiť môžete aj prostredníctvom mobilnej aplikácie Bmove (dostupná je aj v slovenčine). Dajte si však pozor pri parkovaní na ulici v centre, aby ste nestáli v rezidentskej zóne, to by sa vám výlet celkom predražil.

VÝLETY V OKOLÍ

Umag a jeho okolie sú známe krásnymi plážami, dokonca pred niekoľkými rokmi si túto destináciu všimol aj prestížny National Geographic, na čo sú miestni dodnes patrične hrdí a Stella Maris, Plaž Punta či Canova si túto pozornosť rozhodne zaslúži. Keď však vám už bude na pláži dlho, v okolí je niekoľko miest, ktoré poskytujú zaujímavú alternatívu ako stráviť deň.

Ak sa rozhodnete pre navštíviť niektoré z menších prímorských mestečiek, možností máte viacero – či už to budú Sipar (s pozostatkami mesta pod hladinou mora), Novigrad, Rovinj alebo väčšia Pula. Keďže je to na skok aj do susediacich krajín, môžete zájsť do Slovinska a pozrieť si Koper, či Portorož a za necelú hodinu budete v talianskom Terste. Ak vám nevadí trocha dlhšia cesta, môžete si spraviť aj výlet trajektom do Benátok.

CHORVÁTSKE TOSKÁNSKO

Jadranské pobrežie v mnohom pripomína susedná Taliansko a o Istrii a okolí mesta Umag hovoria ako o chorvátskom Toskánsku. Krajina je podobne zvlnená a tamojšie vinohrady si zamilovali nielen tí, ktorí ocenia kvalitné víno, ale aj filmári. Ľahko sa teda môže stať, že ak sa pri pohľade na televíznu obrazovku kocháte pohľadom na toskánsku krajinku, v skutočnosti sa pozeráte na Chorvátsko. Obľúbené je vinárstvo Coronica, my sme navštívili neďaleké vinárstvo Kozlović a jeho prehliadku si užili aj všetci bez ohľadu na vek. Ak sa teda v tomto čase rozhodujete, kam ísť na letnú dovolenku, Umag vám môžeme rozhodne odporučiť. Nájdete tam všetko, čo človek očakáva, či už je sú to pláže, skvelé jedlo alebo uličky ako vystrihnuté z filmu. A hoci Chorvátsko vnímame najmä ako letnú destináciu, podľa našich vlastných skúseností sa tam oplatí ísť v ktorúkoľvek ročnú dobu.

DOKONALÉ SPOMIENKY

Krásne zážitky nám navždy pripomínajú fotky. V dobe mobilných telefónov si veľmi jednoducho dokážeme zdokumentovať každú peknú pamiatku, šťastnú emóciu, ale aj chutný kulinársky zážitok. V Umagu je tých čarovných miest nespočet. Asi najčastejšie fotografovaný je pohľad na cetrum mesta z pláže pri ulici 6 ožujka.

A ak vás zaujíma, čo zaujímavé sa v Umagu chystá práve teraz, stačí sledovať oficiálny instagramový profil mesta @umag_events.

VYSKÚŠALI SME V UMAGU

Pamiatky

■ centrum mesta s vežou a cisternou

■ barokový kostol sv. Rocha

■ mestské hradby

Jedlo

■ pečené ryby v soľnej kruste

■ cestoviny s hľuzovkou

■ pljeskavica Špeciality

■ miestny olivový olej

■ hľuzovky

■ víno Malvazija

Zážitky

■ výlety loďou

■ cyklovýlety

Jednodňové výlety

■ vinárstva

■ Savudrija (maják), Sipar (mesto pod morskou hladinou)

■ Novigrad, Rovinj, Pula

■ Portorož, Koper, Terst

 

Vydanie: Jún 2023