Týždeň v Ružinove: Solidarita Ružinovčanov aj požiar garážového domu

Posledný týždeň priniesol v Ružinove niekoľko zásadných tém, otázok aj situácií. Kým Ukrajina zvádza boj proti invázii Ruska, v našej mestskej časti vládne až neuveriteľná solidarita. Vo svojich domovoch ste prijali desiatky utečencov, aby ste im pomohli prečkať to najhoršie obdobie. Ďalšia skupina Ružinovčanov sa však musela popasovať s následkami požiaru garážového domu.

 

Vojna na Ukrajine a kryty civilnej ochrany

Najskloňovanejšou témou posledných dní je vojenský konflikt a invázia Ruska na Ukrajinu. Územie nášho východného suseda opustili už státisíce ľudí, viac ako sto tisíc ich prešlo na naše územie. Vojenský konflikt nikdy nemá víťaza, vždy má len porazených a vždy najviac trpia tí nevinní. Aj v Ružinove sme vďaka vám a vašej pomoci ubytovali desiatky ľudí, do našich škôl sa snažíme umiestniť všetky ukrajinské deti, ktorých rodičia o to prejavia záujem. Stále prebiehajú viaceré zbierky.

S témou vojenského konfliktu, ktorý je tak blízko našich hraníc, však prichádzajú aj vaše otázky – kde by sme sa mohli ukryť v prípade nebezpečenstva? V Ružinove sú kryty, v ktorých by bolo možné nájsť aspoň dočasné útočisko, pre 175-tisíc ľudí. Ide o priestory v bytových domoch, v areáloch podnikov, poslúžili by aj garáže obchodných centier. Snáď ich však nebudeme potrebovať.

 

Požiar garážového domu na Drieňovej

Pokojnú víkendovú atmosféru v hlavnom meste preťala správa o požiari garážového domu na Drieňovej ulici v Bratislave. Štipľavý dom sa šíril viacerými mestskými časťami. V útrobách stavby zhoreli desiatky áut, pneumatík a ďalší uskladnený materiál. Hasiči mali celé hodiny plné ruky práce. Momentálne prebieha vyšetrovanie, majiteľ objektu následne musí zabezpečiť statický posudok, potom by mohlo dôjsť k obhliadkam.


(FOTO K TÉME: FB Martin Chren)

 

Výmena piesku na detských ihriskách

Príprava na novú sezónu sa týka aj úpravy a opravy detských ihrísk a pieskovísk. Preto sme sa v uplynulých dňoch sústredili aj na výmenu piesku. Teraz už môžeme skonštatovať, že všetky pieskoviská v našej mestskej časti sú pripravené privítať tých najmenších, aby sa tam mohli hrať. Zároveň však prosím majiteľov psov či mačiek, aby si na svojich miláčikov dávali pozor a nepúšťali ich v areáloch ihrísk. Tie sú určené pre deti. Psie výbehy zase pre zvieratá.


 

Upratuje sa...

Detské ihriská ani zďaleka nie sú jedinou agendou, ktorej sa venujeme. Popri nej sa venujeme aj udržiavaniu verejného poriadku, čisteniu ulíc či výmene poškodeného mobiliáru v uliciach. Akýmsi neželaným „nešvárom“ sa stalo ničenie smetných košov. Chceme však veriť, že ide len o akúsi náhodu. Snažíme sa tiež zabezpečiť výmenu poklopov tam, kde o o žiadate. Aj keď to častokrát nie je v našej kompetencii. Výmena pritom nestojí totiž len čas a energiu, ale aj financie, ktoré by sme mohli investovať úplne inak.

 

Dulák ako kult

Už tradičnou súčasťou upratovacích prác je Dulovo námestie...

 

Vydanie: Marec 2022