Týždeň v Ružinove: Núdzové ubytovanie a mapa krytov

Aj v uplynulom týždni dominovala v spoločnosti téma vojny na Ukrajine. V Ružinove sme od jej začiatku vďaka vám ubytovali asi 200 ľudí. Popri tom máme však denne riešime aj desiatky vašich podnetov – najčastejšie ide o požiadavky o upratanie verejných priestorov.

 

Ružinov pomáha

Posledné dni si vyžadovali veľa energie a síl mnohých ľudí, ktorí pomáhali pri zabezpečovaní ubytovania, jedla, škôlok... pre utečencov z Ukrajiny. Vďaka Vám sme ubytovali okolo 200 ľudí utekajúcich pred vojnou. V ružinovských základných školách sú prihlásené desiatky ukrajinských detí.

V ružinovskom Dome kultúry máme zase zriadené núdzové ubytovanie. Nasťahované sú tam desiatky postelí. Prichýlili sme už desiatky ľudí – niektorých na niekoľko hodín, iných na dlhšie.

Ak hovoríte plynule po ukrajinsky, prípadne by ste chceli pomôcť utečencom inou formou, napíšte nám e-mail na pomoc@ruzinov.sk, vaše služby radi využijeme. Zoznam potrebného materiálu nájdete na Facebooku Cultusu alebo Mestskej časti.

 

Mapa CO krytov v Ružinove

V súvislosti s konfliktom na Ukrajine, sa tiež pýtate, kde sa v Mestskej časti Bratislava – Ružinov nachádzajú kryty civilnej ochrany. Pripravili sme preto mapu krytov. Celková kapacita ukrytia v našej mestskej časti je viac ako 170-tisíc obyvateľov.

Okrem tých úkrytov, ktoré nájdete na mape, existuje v Ružinove ešte 251 jednoduchých úkrytov (JÚBS) určených pre zamestnancov s kapacitou vyše 63-tisíc obyvateľov.

Viac informácií aj mapu nájdete na www.ruzinov.sk.

Mapa CO krytov v Ružinove

 

Upratovanie, úprava verejného priestoru

Čistenie ulíc, upratovanie parkov, strihanie kríkov... to všetko sú aktivity, ktorým sa v Ružinove venuje pozornosť na dennej báze. Vyžaduje si to nasadenie desiatok ľudí a koordináciu prác. Po zime sú takýchto úloh stovky. Niektoré sa nedajú ovplyvniť, iným by sa dalo vyhnúť. Všetko je o zodpovednosti a našom prístupe.


 

Vyčistený Štrkovec

Popri Dulovom námestí sa novou kultovou záležitosťou stáva čistenie okolia Štrkoveckého jazera. Teda miesta, kde sa denne zdržiavajú stovky ľudí – niektorí kratšie, iní celé hodiny. Niektorí sem prichádzajú za športom, iní za oddychom, na stretnutia s priateľmi ale aj rýchle neformálne pracovné stretnutia. Aby ste sa tu cítili príjemne, je nevyhnuté, aby bolo čisté aj toto prostredie.

 

Vydanie: Marec 2022