Tipy na zábavu aj šport: Kam vo voľnom čase v Ružinove

Po vyše roku, ktorý sme prežili viac-menej zatvorení vo svojich domoch a bytoch a navyše častokrát bez svojich blízkych a priateľov, prišlo pozitívnejšie obdobie. Ako stráviť príjemné letné dni a kam sa vybrať v Ružinove? 

 

Za prechádzkou

Promenáda

Nákupy, posedenie pri káve a aj prechádzku môžete absolvovať na promenáde pri Dunaji, ktorá vedie okolo nákupného centra. Akú dlhú trasu zvolíte, je len na vás. Celý okruh má vyše 7 kilometrov. Otázne je len to, ako veľmi máte radi prechádzky a koľko času chcete stráviť na čerstvom vzduchu.

 

Za športom

Jazero Štrkovec a Zlaté piesky

Okolie Štrkovca lemuje bežecká dráha s antukovým povrchom, najmenší sa môžu vyhrať na už kultovom detskom ihrisku, starší si zase môžu posedieť na lavičkách. Dobrodružnejšie povahy môžu zavítať do areálu na Zlatých pieskoch, viacerí sa však iste tešia na osvieženie na kúpalisku Delfín.

 

Za oddychom

Park Ostredky a Park Alfréda Wetzlera

Bratislavský centrálny park nájdete na Ostredkoch, ktorý má vonkajší asfaltový a vnútorný okruh s chodníčkami zo zámkovej dlažby, ale aj detské ihrisko. V druhom spomínanom by mal čoskoro pribudnúť aj malý externý amfiteáter, psíčkari iste ocenia výbeh pre psy.

 

Za osviežením

Fontána Mária, Vejárová a Závojová fontána

Máriu nájdete na sídlisku popri Exnárovej ulici. Autor P. Mikšík sa inšpiroval ženskými a rastlinnými motívmi. Autorom Vejárovej fontány na Ružinovskej ulici je trojica J. Kunovská, L. Mandíček a F. Milučký. Navrhoval ju s cieľom, aby slúžila ľuďom. Závojovú fontánu nájdete v Parku A. Hlinku. Jej autor J. Vachálek. si predstavoval ľudí, ktorí sa zabávajú okolo nej.

 

Za históriou

Čákiho (Csákyho) kaštieľ

Zrejme ako letné a lovecké sídlo ho ešte v roku 1902 dal postaviť gróf Eugen Čáki. V súčasnosti budova slúži ako nemocnica a hospic. V roku 2006 sa stala víťazom súťaže Kultúrna pamiatka roka. Súčasťou kaštieľa je aj Kaplnka Božského Srdca Ježišovho. Okrem nej v Ružinove nájdete aj Kostol Márie Pomocnice, Kostol sv. J. Bosca a Kostol sv. Vincenta de Paul. 

 

Vydanie: Júl - August 2021