„Tichí strašiaci“ Ružinova

Niektoré sa objavia na mieste z noci na deň, iné stoja nepohnuté už niekoľko mesiacov. Vraky áut v Ružinove nie sú ojedinelé, práve naopak. Mestská časť má s ich odstraňovaním „plné ruky práce“, nie vždy ich ale môže odstrániť.

V novembri minulého roka sa napríklad podarilo odstrániť vrak nepojazdného vozidla z parkoviska pri Mesačnej ulici. Napriek tomu, že hyzdil okolie niekoľko mesiacov, Ružinov nemohol zakročiť. Paradoxne až po tom ako dostal vrak akoby zázrakom nohy a objavil sa pri miestnom úrade na Mierovej ulici, mestská časť zakročila. „Bol to vrak, ktorý sme, žiaľ, nemohli riešiť, pretože sa nachádzal na súkromnom pozemku a vlastník neudelil súhlas na to, aby sme mohli tento vrak odstrániť. Z tohto dôvodu bol postúpený na okresný úrad a na magistrát, za účelom ďalšieho riešenia. Medzičasom sa ale objavil na parkovisku mestskej časti, kde už je mestská časť oficiálnym vlastníkom tohto pozemku, takže sme mohli vrak operatívne odstrániť,“ objasnila celú situáciu Alexandra Szökeová, vedúca referátu územného plánu a regionálneho rozvoja miestneho úradu. Ružinov patrí svojou rozlohou medzi veľké mestské časti, čo má za následok, že výskyt vrakov na tomto území je pomerne častý. Za rok 2016 ich bolo, podľa informácií mestskej polície, najviac nájdených práve v Ružinove. „Zaevidovali sme 118 starých vozidiel. V porovnaní s rokom 2015 ide o nárast presne 100 percent,“ priblížila za Mestskú políciu Bratislava Ľubomíra Miklovičová. Ružinov v prvom rade, podľa zákona o odpadoch, rieši vozidlá, ktoré nemajú evidenčné číslo. Ideálna situácia s rýchlejším riešením je, ak sa takéto autá nachádzajú na pozemkoch, ktoré patria alebo sú v správe mestskej časti. Čas ale ukázal, že práve majetkové práva k pozemku, na ktorom vrak stojí, sú najčastejším dôvodom, prečo z neho nezmizne. „Ide o veľký problém, pretože mnoho pozemkov je v súkromnom vlastníctve alebo nemá založené listy vlastníctva. S takýmito vozidlami mestská časť môže narábať iba v prípade, ak má súhlas od vlastníka nehnuteľnosti,“ tvrdí Alexandra Szökeová.

Nie je vrak ako vrak

Na mnohé prípady dlhodobo odstavených áut upozorňujú aj samotní obyvatelia. Nie každé staré, na prvý pohľad nepojazdné vozidlo možno považovať za vrak. Ani sfúknuté pneumatiky, rozbité sklo či fakt, že sa auto mesiace nepohlo z miesta, z neho ešte oficiálne nerobia vrak. „Ľudia nám často takéto vozidlá nahlasujú ako vraky. Je však potrebné si uvedomiť, že toto vozidlo nie je vrakom v prípade, že má platnú technickú a emisnú kontrolu. Spĺňa totiž podmienky prevádzky na pozemných komunikáciách a nemôžeme ho teda vôbec riešiť. V prípade, že takéto dlhodobo opustené auto nemá tieto kontroly, postupujeme ho ďalej na riešenie okresnému úradu. Tak isto, žiaľ, až do vyriešenia, musí zostať na komunikácii,“ ďalej priblížila Alexandra Szökeová. Ružinov momentálne rieši hneď niekoľko prípadov. Kritickým sa ukazuje napríklad vnútroblok na Jelačičovej ulici. Pozemky sú síce vo vlastníctve hlavného mesta, ale majiteľ stavby je neznámy, a preto nemožno zakročiť. V prípade, že ste vrak našli, kontaktuje v prvom rade mestskú políciu. Tá sa postará o vylepenie výzvy na odstránenie vozidla. Od tejto chvíle má jeho majiteľ 60 dní na jeho odstránenie, ak tak nespraví, koná mestská časť. Ružinov má uzatvorenú bezodplatnú zmluvu s autorizovaným spracovateľom starých vozidiel, ktorý vozidlo umiestni na určené parkovisko a následne si rieši finančné náklady s okresným úradom a majiteľom vozidla. Mestskú časť táto služba nič nestojí.

Autor: Veronika Vasilková

Vydanie: Január - Február 2017