Testovanie v Ružinove: Bez certifikátu ani na krok

Posledný januárový víkend si Slovensko zopakovalo projekt celoplošného testovania, ktorý už zažilo na prelome vlaňajšieho októbra a novembra. Tentokrát mali občania síce na získanie certifikátu viac času, ale keďže sa „štátne“ termíny rozchytali doslova za niekoľko desiatok minút, vzniklo len v Bratislave takmer tristo odberových miest a z toho 59 bolo v Ružinove.

Kým minulé testovanie mala pod palcom armáda, tentokrát sa dialo plne v réžii samospráv. Potom, ako v nedeľu podvečer (17. 1. 2021) vláda definitívne rozhodla, že testovať sa bude na celom Slovensku, mali obce len päť pracovných dní na to, aby zorganizovali akciu na úrovni vojenskej operácie.

Zložitá príprava

Plošné testovanie nie je ani zďaleka len to, čo vidíte počas odberu. Začína už niekoľko dní predtým výberom a schvaľovaním vhodných priestorov. 22 objektov v našej mestskej časti muselo byť pripravených, zariadených a vydezinfikovaných tak, aby sa tam mohlo testovať. Len toto zabezpečovali desiatky ľudí.

Medzičasom bolo treba zohnať zdravotníkov a dobrovoľníkov na administratívu. V priebehu dvoch dní sa prihlásilo takmer tisíc ľudí. Tri kolegyne prechádzali prihlášku po prihláške, kontrolovali údaje, zisťovali, v ktorých dňoch sú ľudia k dispozícii a priraďovali ich na každé jedno z 59 miest. Ďalší traja vzápätí na to pripravovali zmluvy pre stovky ľudí a ďalšie pripravovali pre župu a zdravotníkov. Ďalší kolegovia zabezpečovali komunikáciu, prípravu obrovského množstva podkladov a odovzdávanie štatistík ďalším inštitúciám.

Zabezpečenie tímov

Sedem ľudí z úradu strávilo desiatky hodín tým, aby pripravili všetky ochranné pomôcky a ďalšie drobnosti od tlačív, cez perá a lepiace pásky samostatne pre každé miesto. Každú škatuľu museli otvoriť a veci rozdeliť tak, aby každý tím dostal 25 respirátorov, 50 jednorazových rúšok, 24 overalov, 24 protišmykových návlekov, 12 tvárových štítov, rozprašovače, dezinfekcie, papierové utierky, vreckovky, nožnice, šatňové bloky, pásky, perá, mydlo, jednorazové rukavice, ale aj fľaše s vodou – dve veľké vrecia, dve krabice a taška na každé jedno odberové miesto. To všetko bolo potom treba rozviesť na 22 rôznych adries.

Aby ste tieto miesta vôbec našli, museli sme pripraviť značenie a ďalší kolegovia museli každé z nich dôkladne označiť stovkami tabuliek s nápismi. Z každého miesta tímy pravidelne aktualizovali údaje v mobilnej aplikácii, kde ste sa vedeli rýchlo a jednoducho dozvedieť ako dlho sa na jednotlivých miestach čaká. Bolo treba zabezpečiť pravidelný odvoz odpadu, ale aj dovoz stravy pre všetky tímy. A práca neskončila ani po zatvorení odberových miest, kedy bolo treba spracovať všetky štatistiky, doručiť ich na zodpovedné inštitúcie a znova zaistiť dezinfekciu priestorov.

Koľko to stálo

Organizácia takejto obrovskej akcie nie je ani zďaleka lacná záležitosť. V čase uzávierky tohto čísla ešte neboli k dispozícii definitívne sumy, ale celkové náklady na testovanie počas týchto dní sa vyšplhali až na 180-tisíc eur.

Najväčšiu položku predstavovali odmeny pre približne päťsto ľudí, ktorí sa ho zúčastňovali. Ďalších 35-tisíc, teda viac ako milión korún, stáli ochranné pomôcky. Mestská časť okrem toho zabezpečovala všetko od tlače certifikátov, cez stravu pre všetkých, ktorí u nás počas víkendu pracovali, prípravu priestorov až po odvoz biologického odpadu.

Dostaneme ich späť?

Vláda rozhodla, že obec dostane päť eur za každého otestovaného. Ak by neprišiel nik, zaplatí to sama. Keďže Ružinov za dva dni otestoval približne 32-tisíc ľudí, mali by sme od štátu dostať asi 160-tisíc eur. Mestská časť teda bude účet za testovanie doplácať z vlastného. Za tejto epidemiologickej situácie a v tomto počasí sa však mestská časť rozhodla radšej pre väčšiu bezpečnosť a komfort testovania pre občanov.

Výsledky testovania

Počas víkendu (a na dcoch odberových miestach v pondelok a utorok) sme v Ružinove otestovali 32 267 ľudí a z nich bolo 249 pozitívnych, tj. 0,77% miera pozitivity. V prípade, že sa bude postupovať podľa ohláseného plánu, budú po vyhodnotení prvého kola plošného skríningu, jednotlivé okresy na Slovensku rozdelené na polovicu. Tie s dobrými výsledkami si už testovanie nemusia opakovať. Naopak, tie v horšej polovici, budú pokračovať v skríningu. V čase uzávierky tohto čísla Ružinovského Echa rokovala vláda o tom, v akej podobe sa uskutoční ďalšie kolo testovania a či sa bude týkať aj Bratislavy..

Ďakujeme!

Za bezproblémové testovanie si zaslúži vďaku obrovské množstvo ľudí a inštitúcií, organizácií a firiem – bratislavský magistrát, BSK, Dopravný podnik, Letisko Bratislava, Globsec, Slovnaft, La Bomba, OMV, saleziáni na Trnávke, zamestnanci mestskej časti a, samozrejme, občania.

„Ďakujem desiatkam tisícov z vás, obyvateľov, ktorí prišli, aj takmer piatim stovkám obetavých ľudí, ktorí sa na organizácii testovania podieľali. Od zdravotníkov až po školníkov, od dobrovoľníkov až po profesionálov z nášho úradu, armády, polície, hasičov,“ poďakoval všetkým tímom, zamestnancom mestskej časti a v neposlednom rade aj občanom ružinovský starosta Martin Chren.

Vydanie: Február 2021