Testovanie v Ružinove: Ako sme otestovali desaťtisíce ľudí...

Viac ako 80-tisíc otestovaných a len 345, teda 0,43 percenta s pozitívnym výsledkom. Takéto bolo skóre celoplošného testovania za Bratislavu II, ktoré sa v rámci prvej vlny celoplošného testovania v dušičkový víkend 31. októbra a 1. novembra konalo v Ružinove na 70 odberných miestach. Toto číslo znamenalo, že druhá vlna testovania sa už hlavného mesta netýkala. Keďže si však veľa ľudí uvedomilo, že certifikáty predsa len potrebujú, mohli sa dať otestovať v Mlynskej doline. Kapacita však ani zďaleka nestačila, a tak prakticky z večera na ráno vzniklo ďalšie u nás na miestnom úrade.

Je piatok 30. októbra tesne po obede a o 17 hodín sa má na celom Slovensku spustiť najväčšia akcia, akú si väčšina z nás za svoj život pamätá. O celoplošnom testovaní sme sa dozvedeli len pred desiatimi dňami. V kancelárii starostu sedia už niekoľko dní nielen ľudia z úradu, ale aj vojaci a pridali sa aj dobrovoľníci z Globsecu, ktorí pomáhajú pri zabezpečovaní celej akcie. V tejto chvíli nám ešte stále zúfalo chýbajú zdravotníci. Ak nikoho nezoženieme, ráno nebudeme môcť otvoriť 25 zo 70 odberných miest v Ružinove.

Dobrovoľníci

Na organizácii a realizácii testovania sa v našej mestskej časti podieľalo takmer sedemsto ľudí – okrem zamestnancov miestneho úradu, organizácií, ktorých zriaďovateľom je mestská časť a škôl, to boli vojaci, policajti a obrovské množstvo dobrovoľníkov. Na každom odbernom mieste museli byť dvaja administratívni pracovníci, ktorí vypĺňali dotazníky, štyria zdravotníci, ktorí robili odbery a vyhodnocovali testy a, samozrejme, vojaci a polícia, kvôli koordinovaniu a zabezpečeniu poriadku.

Administratívne sily musela zabezpečiť samospráva, čo v našom prípade znamenalo minimálne 140 ľudí plus rezerva, ak by niekto z nich nemohol nastúpiť, prípadne mu pri rannom testovaní vyšiel pozitívny výsledok. Úlohou ministerstva zdravotníctva bolo zasa zabezpečiť zdravotnícky personál.

Značka: Pomoc!

Práve zdravotníci však boli pri testovaní kľúčoví. Keďže nové zoznamy neprichádzali, musela začať tento problém riešiť priamo samospráva. Po výzve na sociálnych sieťach začali priamo starostovi a do kancelárie telefonovať lekári, zdravotné sestry a záchranári a ďalších kontaktovali zamestnanci úradu a dobrovoľníci. Presne o 22:00 sa podarilo zoznam skompletizovať, všetci dostali potrebné inštrukcie a pár minút na to sme odovzdali kompletne vyplnené zoznamy. 9 hodín pred začiatkom testovania Ružinov potvrdil, že na druhý deň otvorí všetkých 70 odberných miest.

Ružinov je štvrtá najväčšia obec na Slovensku a podľa viacerých dostupných údajov tu žije takmer stotisíc ľudí. Ak by sme aj odpočítali deti do desať rokov a 21,5-tisíc ružinovských seniorov, ktorí sa testovať dať nemuseli, stále bolo treba počítať s viac ako 60-tisíc ľuďmi. Niekoľko drive-through odberových miest totiž lákalo aj ľudí z iných mestských častí. Neotvoriť toľko miest by spôsobilo úplný kolaps.

Ťažšie ako voľby

Viaceré samosprávy porovnávali organizáciu plošného testovania s voľbami a konštatovali, že dať dokopy voľby je podstatne jednoduchšie. Okrem toho, že pri voľbách presne poznajú postup, pripravujú sa na ich bezproblémový priebeh takmer rok. V porovnaní s desiatimi dňami na testovanie je to dramatický rozdiel. Voľby sa konajú len jeden deň a testovanie dva. Možno to vyzerá v porovnaní s ostatnými vecami ako nepodstatný detail, ale znamená to napríklad aj to, že bolo potrebné zabezpečiť stráženie otvorených exteriérových miest. Pri jednom z uzatvorených areálov sa totiž stalo, že vandali preskočili plot a pováľali stany, stoly a lavice.

Aj pri voľbách síce ľudia využívajú voličské preukazy, ale mobilita medzi susediacimi obcami, prípadne mestskými časťami je minimálna. Ľudia volia podľa volebných okrskov, a tak sa dá ľahšie odhadnúť, s koľkými voličmi počítať. Navyše každý už svoju volebnú miestnosť, väčšinou triedu v niektorej zo škôl, dôverne pozná, lebo na rovnaké miesto chodí už niekoľko rokov. Toto pri testovaní neplatilo. Jednotlivé miesta museli spĺňať prísne hygienické pravidlá, napríklad to, že museli mať vstup pre prichádzajúcich a ďalší samostatný východ pre tých, ktorí už boli otestovaní. Aj preto sa miesta hľadali ťažko a mnohé museli byť vonku.

Ružinov tak napokon zriadil 41 odberných miest v interiéri, a stany sa rozkladali na veľkej časti z 21 miest v exteriéri a v 8 drive-through. Špecifikom Ružinova bolo aj miesto na miestnom úrade, ktoré bolo vytvorené špeciálne kvôli testovaniu tehotných žien a onkologických pacientov.

Milión drobností

Zorganizovať takúto veľkú akciu nie je len o veľkých veciach, ale aj o obrovskom množstve malých. Pretože ak napríklad nemáte ráno k dispozícii dostatok tlačív alebo prestane písať pero, nemôžete testovať. Banálne veci tak dokážu mimoriadne skomplikovať život. Ešte pred samotným začiatkom odberov bolo treba na každé z miest priviezť škatuľu s objemom jedného kubického metra, kde bol všetok materiál a ochranné prostriedky pre zdravotníkov, vojakov a policajtov. Ochranné pomôcky pre administratívne tímy zabezpečovala obec. Okrem tohto sa zabezpečovali tabuľky na označenie testovacích miest, bolo ich treba opáskovať a vyznačiť jednotlivé zóny, pripraviť dezinfekcie, stojany a sáčky na odpad, perá, nožnice, lepiace pásky, bloky, kriedy, predlžovačky, ale aj kamery na streamovanie z jednotlivých drive-through lokalít.

Zabudnite na spánok

Vojaci, ktorí na testovaní pracovali, sa počas prípravy na testovanie takmer ani nedostali domov. Mnohí z nich ostávali celý čas v kasárňach alebo v kanceláriách. Ak už sa domov dostali, bolo to len na pár hodín a mnohokrát sa stalo, že sa už po hodine alebo dvoch spánku museli vrátiť k práci. Ako napísal ktosi v jednej z diskusií na sociálnych sieťach, „vďakabohu za ľudí, ktorým toto môže niekto prikázať. Predstavte si tie protesty odborov alebo tisícky dôvodov, prečo by väčšina z nás takto pracovať rozhodne nechcela“. Len o trocha lepšie na tom boli ľudia z úradu, ktorí z kancelárie odchádzali hlboko po polnoci a skoro ráno už boli späť. Alebo hasiči, ktorí celú noc dezinfikovali priestory po testovaní O to viac si treba vážiť prácu všetkých zdravotníkov a administratívnych tímov. Každý z týchto ľudí strávil denne viac ako 17 hodín v ochrannom obleku, zaregistroval a otestoval stovky ľudí a buď mrzol vonku alebo mu bolo vnútri naozaj horúco.

Koniec víkendu

Po divokom sobotnom dopoludní prišlo podstatne pokojnejšie popoludnie a nedeľa, kedy odberné miesta aj po opakovanom zverejňovaní informácií, že sa viete dať otestovať v priebehu niekoľkých minút, veľkú časť dňa zívali prázdnotou. Aj napriek niekoľkým nemilým incidentom, kedy už niektorým jednotlivcom bolo asi v rade dlho, si odberné tímy ľudí pochvaľovali a rovnako tomu bolo aj naopak. Ako potvrdili viacerí z nich, „sú milí a vtipní. A ak toto znamená, že máme šancu fungovať zasa normálne, tak prečo nie.“

A po týždni opäť nedeľa, kedy sa už v Bratislave síce testovať nemuselo, ale napriek tomu boli otvorené dve odberné miesta – celý víkend v Mlynskej doline a v nedeľu aj na ružinovskom úrade. Vtedy si už človek v rade postál aj tri hodiny a nie všetkých sa podarilo otestovať.

Testovanie dnes

Pre tých, ktorí sa chcú dať otestovať aj teraz, zriadilo ministerstvo zdravotníctva niekoľko odberných miest. Aktuálny zoznam, ktorý sa pravidelne upravuje, nájdete na webe ministerstva zdravotníctva spolu s uvedením času, kedy sa odbery vykonávajú – upozorňujeme, že je to len v pracovné dni. Ružinovčania to majú najbližšie do ružinovskej nemocnice, do zdravotníckeho strediska na Babuškovej 2 (poobede až do 21:00), prípadne na Šancovú 110 (pri Trnavskom mýte) alebo do nemocnice v Podunajských Biskupiciach (v pracovných dňoch).

V prípade akýchkoľvek noviniek týkajúcich sa mobilných odberových miest vás budeme informovať na webe a facebookovom profile mestskej časti, ako aj prostredníctvom mobilnej aplikácie Lepší Ružinov.

 

 

Vydanie: December 20 - Január 21