Téma mesiaca: Nová nemocnica: Rázsochy v Ružinove?

Verejnú debatu v posledných týždňoch rozčerilo rozhodnutie vlády presunúť projekt koncovej bratislavskej nemocnice z lokality Rázsochy do Ružinova. Ako to dopadne a čo čaká napríklad ružinovský zimný štadión?

Samotné rozhodnutie o investícii do ružinovskej nemocnice hodnotí starosta mestskej časti Ružinov Martin Chren pozitívne. „Denne som vďaka Združeniu miest a obcí Slovenska v kontakte so starostami a primátormi z celej krajiny, a vnímam, že získať kvalitnú lekársku starostlivosť začína byť problém už aj vo veľkých mestách. Z tohto pohľadu je obrovskou výhodou mať priamo v Ružinove, doslova cez ulicu, najmodernejšiu nemocnicu s najlepšími lekármi či fungujúcou poliklinikou, poskytujúcou komplexné služby,“ hovorí starosta.

Nemocnica „pri dome“

Nemocnica by mala získať úplne novú budovu, avšak celkový počet lôžok by nemal narásť príliš markantne. Zatiaľ čo v dnešných priestorochc poskytujú zdravotnú starostlivosť v rozsahu zhruba 800 lôžok, nová nemocnica by mala mať kapacitu okolo 1050 postelí. Mestská časť preto nepredpokladá napríklad žiadne citeľné zhoršenie dopravnej situácie na Ružinovskej ulici, skôr naopak.

„Samotné mierne navýšenie kapacity lôžok v prezentovanej podobe nepredstavuje výraznú záťaž pre dopravu. Problémom ružinovskej nemocnice je skôr statická doprava – nedostatok parkovacích miest, ktorý vedie k divokému parkovaniu v okolí a spôsobuje zápchy pri vstupoch na parkoviská najmä v ranných hodinách. Práve tento problém by sa mohol vyriešiť vybudovaním novej budovy s rozsiahlou garážou,“ zdôraznila hovorkyňa mestskej časti Tatiana Tóthová.

Veľkou výhodou ružinovskej nemocnice, oproti projektu Rázsochy, je pritom dopravná dostupnosť a obsluha električkovými linkami, čo uvádza aj rezort zdravotníctva ako jeden z hlavných argumentov v prospech Ružinova. V blízkej budúcnosti sa pritom plánuje aj nová vlaková zastávka a predĺženie ružinovskej električky k nej, čo umožní aj pacientom zo širšieho okolia dostať sa nielen do nemocnice verejnou dopravou.

Zaujímavosťou je, že garáž novej nemocničnej budovy by v budúcnosti mala plniť aj funkciu tzv. čiernej nemocnice, v prípade krízovej situácie by sa teda lekári mohli presunúť aj do podzemia. V projekte sa počíta aj s akademickou budovou pre lekársku fakultu, aby práve Ružinov plnil úlohu skutočnej univerzitnej nemocnice. Aj to je formou záruky, že v Ružinove by vďaka novej nemocnici malo byť lekárov vždy dostatok.

Čo so zimným štadiónom?

Hoci niektorí politici šírili aj fámy napríklad o tom, že by sa kvôli novej nemocnici mohlo zasypať jazero Rohlík, čo mestská časť okamžite odmietla, otázkou stále zostáva, čo so Zimným štadiónom Vladimíra Dzurillu. Práve na jeho mieste by totiž mala vyrásť nová nemocničná budova.

Starosta Ružinova sa kvôli tomu stretol s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou už niekoľkokrát, vrátane stretnutia za účasti primátora mesta Matúša Valla a hlavného architekta Juraja Šujana. „Všetci chápeme, že nemocnica je veľmi dôležitý projekt, ktorý má v každej krajine absolútnu prioritu. Nemôžeme si však dovoliť len tak stratiť významné športovisko. Od prvého stretnutia jasne prezentujeme jednu zásadnú podmienku: ak by sa kvôli nemocnici mal búrať štadión, štát nám ešte predtým musí zabezpečiť nový štadión na inom mieste v Ružinove,“ zdôraznil starosta Chren.

Mestská časť projekt nového štadiónu podrobne konzultuje s hlavným mestom a má už vytipovanú inú lokalitu v centrálnej časti Ružinova. Starostu a primátora teraz čakajú zložité rokovania o zmluve s vládou, ktorá by na projektovanie a výstavbu štadióna mala uvoľniť finančné prostriedky. „Myslím, že práve pri týchto rokovaniach sa ukáže, či vláda svoj zámer vybudovať novú nemocnicu myslí naozaj vážne. Ak sa nedostaneme k zdrojom na nový štadión, potom nebudeme môcť pripustiť ani búranie súčasného,“ zdôraznil starosta.

Samospráva pritom má v ruke niekoľko tromfov: patrí jej tak pozemok pod štadiónom, ako aj jeho budova, a zároveň kvôli výstavbe novej nemocnice treba zmeniť aj územný plán na danom mieste, ktorý dnes dovoľuje len funkciu športu.

Šanca pre krajší Ružinov? Okrem hlavných dvoch podmienok - nového zimného štadióna a vybudovania dostatočných parkovacích kapacít v novej nemocnici – uvádza ružinovská samospráva aj ďalšie požiadavky, ktoré vzniesla voči rezortu zdravotníctva. Starosta Martin Chren žiada, aby úprava verejných priestorov pri novej nemocnici prebehla v spolupráci s mestskou časťou a s Metropolitným inštitútom Bratislava a aby projekt počítal so zeleným bulvárom – posunom časti parkovísk ďalej od Ružinovskej ulice tak, aby popri celej Ružinovskej, od jazera Štrkovec až po Herliansku, vznikol pás zelene ako pokračovanie Parku Andreja Hlinku.

„Máme historickú šancu vytvoriť aspoň čiastočne Ružinovský zelený bulvár – prepojiť peším ťahom jazero Štrkovec s centrálnou časťou Ružinova,“ zdôrazňuje starosta. Ružinov by tak mohol získať nové zelené srdce, vhodné pre šport, prechádzky, ale i spoločenské a kultúrne akcie. Po dokončení plánovanej rekonštrukcie Areálu hier Radosť na Štrkovci či zveľadení Wetzlerovho parku pred Paneurópskou vysokou školou by sa tak naša mestská časť svojou rozsiahlou centrálnou zelenou zónou stala unikátom v celej Bratislave.

 

 

Vydanie: Júl - August 2024