Tatiana Tomášková: Som tímový hráč

Ing. Tatiana Tomášková ( 48) je druhé volebné obdobie poslankyňou miestneho zastupiteľstva za Štrkovec. Vyštudovala Chemickotechnologickú fakultu SVŠT , pracovala vo výskumnom ústave, obchodnej spoločnosti, v neziskovej organizácii , vo verejnej správe. Aktuálne pracuje na pozícii referenta v kancelárii prednostu miestneho úradu v Starom Meste. Pôvodne bola členkou SDKÚ-DS, z ktorej vystúpila, v súčasnosti je bez politickej príslušnosti. V miestnom zastupiteľstve je v politickom klube strany Sieť. Pôsobí v komisii finančnej, podnikateľských činností a informatizácie.

Ako poslankyňa pokračujete druhé volebné obdobie po sebe. Zastupiteľstvo sa výrazne obmenilo – ako sa vám spolupracuje s novými poslancami? Skúste porovnať atmosféru v predchádzajúcom zastupiteľstve a v súčasnom.

V súkromí som emotívny typ, ale v práci zastávam pragmatický postoj k riešeniu problémov a podľa toho sa snažím aj komunikovať s kolegami poslancami. Takže vychádzam s nimi väčšinou dobre. Snažím sa počúvať ich stanoviská, vysvetliť im moje videnie a som presvedčená o tom, že dobré a stabilné riešenia sú výsledkom dohody, ktorá je výsledkom spolupráce. Súčasné zastupiteľstvo sa od toho minulého odlišuje veľkým počtom nových, ale predovšetkým je viac nezávislých alebo politicky nezaradených poslancov. Chápem to ako dôsledok veľkej nedôvery voličov k politickým stranám, ktorý je z dôvodu existencie obrovských káuz pochopiteľný. Podľa môjho názoru podstata našej poslaneckej práce tkvie v uvedomení si skutočnosti , že i keď reprezentujem jeden volebný obvod alebo moja motivácia stať sa poslancom bola zlepšenie jednej či dvoch vecí, svojím hlasovaním ovplyvňujem dianie v celom Ružinove a zároveň v rôznych oblastiach. Sama veľa nezmôžem. Aj na základe skúseností si myslím, že dôležité je pracovať v komisiách a hlavne poslaneckých kluboch a mať veci odkonzultované. Diskusia priamo na zastupiteľstve je potrebná, ale nie je cieľom rokovať dlhé hodiny, ale prijímať dobré rozhodnutia pre Ružinov.

Ktoré problémy Ružinova vnímate v súčasnosti ako najakútnejšie?

Najradšej by som odpovedala, že treba riešiť parkovanie, opravu chodníkov, opravu ciest, vzhľadom na zahusťujúcu sa dopravu dobudovanie cestných pruhov. Ďalej územné plány zón. Nedostatok miest v materských školách. Zateplenie alebo opravu fasád škôl. Zásadnú renováciu Domu kultúry Ružinov. Ďalšie zariadenie pre seniorov či väčšiu podporu opatrovateľským službám. Zbaviť sa strašiaka ruiny obchodného domu. Najakútnejšie je však vyriešiť, aby sme postupne na to vzhľadom na súčasné problémy Ružinova vôbec mali.

Ste v komisii finančnej, podnikateľských činností a informatizácie. Dá sa z vášho pohľadu poslanca a člena komisie zhodnotiť, či sa zlepšilo hospodárenie problémových organizácií ako sú Ružinovský podnik verejno-prospešných služieb (RP V-PS) alebo Ružinovský športový klub (RŠK)?

Verím tomu. Informácie, ktoré v súčasnosti mám, tomu nasvedčujú. V prípade RŠK ako príspevkovej organizácie bol hlavný problém spreneverenie veľkej sumy z účtu spoločnosti. V súčasnosti sa všetky splátkové kalendáre s veriteľmi dodržiavajú, nové vedenie prijalo dostatočné kontrolné opatrenia, optimalizuje chod spoločnosti, dodržiava platobnú disciplínu a svoju činnosť riadi tak, aby sa zvyšovali príjmy z činnosti RŠK. Podobne je to aj s RP V-PS, kde na úhradu nesplnených záväzkov pomohla aj pôžička mestskej časti. Čaká nás schvaľovanie dvoch dôležitých zmlúv a moje hlasovanie „za“ podmieňujem súhlasom oboch zmluvných strán s ich obsahom, teda našej mestskej časti, reprezentovanou starostom a predstavenstvom RP V-PS.

S akými podnetmi sa na vás najčastejšie obracajú obyvatelia Štrkovca? Menia sa, keď ich porovnáte napríklad spred troch rokov nazad?

To sa veľmi nemení. Čistota, oprava konkrétneho úseku cesty, parkovanie, osvetlenie, dopravné značenie, hluk z podnikov, práca mestskej polície. Podnety sú aj na aktuálne veci. Ako poslanec za Štrkovec som mala veľa dopytov na výstavbu v okolí jazera, k územným plánom zón, momentálne však vedie údajný zámer výstavby imigračného domu na Teslovej. V tejto veci všetkým hovorím, že ho platný územný plán nedovoľuje, spracovávaný plán zóny s ním vôbec nepočíta a jeho výstavba je len zbožnou predstavou vlastníka súčasného objektu.

Ktoré investície a riešenia považujete v súčasnosti za kľúčové a radi by ste ich napríklad videli zakomponované do budúcoročného rozpočtu?

V podstate všetko to, o čom som povedala, že považujem za najaktuálnejšie. Budem rada, ak sa okrem bežnej prevádzky a údržby čokoľvek rozvojové do budúcoročného rozpočtu zmestí.

AJ TOTO SOM JA

Mám manžela, dve dospelé dcéry a kocúra. Ako mnoho iných žijem v dosť veľkom zhone, pracovnom i súkromnom nasadení. Keď nepracujem, neposlancujem, necestujem, netrávim víkend na horách, lyžiach, bicykli, chalupe, nebalím a nevybaľujem, nenakupujem, nevarím, neupratujem, nečítam, netelefonujem, nevyrábam vianočné pozdravy a nerobím mnoho iných vecí, tak spím. Žiaľ, málo, lebo som nočný tvor. Našťastie v roku sa nájde jeden alebo dva víkendy, kedy si doprajem ich totálne preleňošiť.

Vydanie: November 2015