Svitá Hirošime na lepšie časy?

Mestská časť chce ovplyvniť budúcu podobu tejto oblasti.

Zrúcanina bývalého obchodného domu Ružinov, ktorú obyvatelia prezývajú "Hirošima", hyzdí prirodzené centrum našej mestskej časti už viac ako 12 rokov. Po kúpe tejto budovy novým investorom v januári tohto roka sa zdá, že začalo svitať na lepšie časy. Okolie staveniska bolo vyčistené od odpadkov a od náletovej zelene. Starosta Ružinova Martin Chren však chce pokračovať v rokovaniach a z pozície mestskej časti zabezpečiť, aby prípadná nová výstavba v tejto lokalite rešpektovala charakter územia a vzťah k okolitým domom.

Námestie – áno, nové Retro - nie

"Málokto vie, že na Hirošimu je už 15 rokov vydané právoplatné stavebné povolenie na megalomanskú budovu, ktorá sa podľa môjho súdu do tohto prostredia vôbec nehodí," hovorí Chren. "Na tomto mieste nechceme žiadne nové Retro ani Centrál. Podľa nášho názoru by prípadná nová výstavba mala byť menšia, než to, čo je tam aktuálne povolené, nemala by byť vyššia, než okolité domy, a mala by byť naozaj kvalitne pripravená. Táto oblasť je prirodzeným srdcom Ružinova, ktoré si treba vážiť. Je tu napríklad priestor na vznik skutočného ružinovského námestia, aké nám zatiaľ chýba, možno aj na nové sídlo miestneho úradu," dodal.

Špičkoví architekti, zeleň a ústretovosť k okoliu

Nový majiteľ bývalého obchodného domu, spoločnosť MiddleCap, pripravuje medzinárodnú urbanisticko-architektonickú súťaž s cieľom vybrať vhodného architekta premeny tejto vzácnej časti Ružinova, v ktorej chce mať svoje slovo aj mestská časť. "Požiadal som investora, aby v rámci súťaže, do ktorej chce osloviť špičkové medzinárodné ateliéry, neriešil len samotnú zrúcaninu, ale aj veci dôležité pre mestskú časť - mestotvorné prvky, zachovanie zelene, zníženie objemov, či možný návrh rekonštrukcie nášho kultúrneho domu. O týchto veciach budeme počas leta rokovať, zapojiť chcem aj poslancov z tejto lokality," zdôraznil starosta a dodal, že s investorom sa snažia spolupracovať a rokovať aj o možnostiach opravy rozbitého povrchu cesty na Obilnej ulici, ktorá nemá známeho vlastníka ani správcu a jej stav dlhodobo traumatizuje obyvateľov danej lokality.

 

 

Fotogaléria: 
Vydanie: Júl - August 2019