Stovka s úsmevom na tvári

V Ružinove prežívajú seniori zlatú jeseň života, plnú aktivít, zážitkov a v neposlednom rade starostlivosti. Stále viac seniorov sa teší dobrému zdraviu a na narodeninových tortách sfúkavajú vysoký počet sviečok. Dôkazom je i Anna Petrínová.

Ružinov sa môže pochváliť hneď viacerými obyvateľmi, ktorí prekročili magickú hranicu sto rokov. Najnovšie sa do skupinky seniorov, ktorí si zapísali už desiaty krížik na chrbte, pridala Anna Petrínová, obyvateľka Ružinovského domova seniorov. „Je to neuveriteľné, oslavovať stovku. Tak to ubehlo, že ani ja sama neviem ako. Som taká dojatá, aj z oslavy, ktorú mi pripravilo vedenie tu v Ružinovskom domove seniorov, že až nemám slov. To si všetko uvedomím asi až o pár dní, keď tento krásny deň spracujem,“ neskrývala pani Petrínová dojatie na oslave svojej „stovky“. V Ružinovskom domove seniorov býva už 13 rokov. Pamätá si toho viac ako ostatní obyvatelia. Niet sa čo diviť, keďže na svete je už neuveriteľných 100 rokov. „Chvála pánu Bohu, mám tu postarané o všetko, mám tu pokoj, skutočne perfektný život. Nemám starosti, akurát, keby neboli bolesti. Tie prišli len nedávno. Pevne verím, že ako prišli, tak aj odídu,“ povedala pani Anna, ktorá je doslova dôkazom toho, že vek je len číslo. Na tvári má stále úsmev a nikdy jej nechýba dobrá nálada.

Veľká fanúšička tenisu

Už dlhé roky je jej záľubou tenis, pozná všetkých hráčov i turnaje, ktoré si nikdy nenechá ujsť. Pani Anna Petrínová drží pred televíznou obrazovkou palce najmä svojmu favoritovi: „Teraz na nedávno skončenom tenisovom turnaji Australian Open vyhral môj miláčik Roger Fededer. Tak silno som mu držala palce. Už to aj vyzeralo, že prehrá, ale nakoniec zo seba vydal maximum a vyhral celý turnaj, bol to adrenalínový zápas. Urobil mi tým obrovskú radosť. Ja ho zbožňujem, on je mimoriadny človek, fešák, gentleman, má krásnu rodinku a ešte aj za ženu má Slovenku. Vždy keď hrá on, nepohnem sa od televízora. Tento rok je na programe ešte veľa turnajov, tak sa teším.“ Anne Petrínovej ani v stovke nechýba elán. Teší sa na ďalšie dni a ďalšie zápasy tenisu. Jediné, čo si pani Anna želá, je, aby ju poslúchalo zdravie: „Prajem si, aby ma nič nebolelo, to je najdôležitejšie. So všetkým som zmierená, len si želám, aby ma zdravie poslúchalo ešte dlho. Aby som sa tešila z bežných dní tak ako doteraz.“

Autor: Katarína Kostková

Foto: Marianna Šebová

Vydanie: Marec 2017