Štatistiky: Eurovoľby v Ružinove

Po komunálnych, parlamentných a prezidentských absolvovali voliči na Slovensku začiatkom júna aj voľby do Európskeho parlamentu. Pozrite sa s nami, ako dopadli výsledky hlasovania v Ružinove, aká bola účasť a kto by reprezentoval Slovensko v Bruseli, ak by sa rozhodovalo podľa našej mestskej časti. 

Tieto eurovoľby mali historicky rekordnú účasť - 34,48 % - a rovnaký trend sme zaznamenali aj v Ružinove, kde bola doteraz najvyššia, až 48,23 %. K urnám prišlo 31 974 Ružinovčanov zo 66 301 zapísaných voličov. Najvyššia účasť (59,95 %) bola v okrsku číslo 8, ktorý sa nachádza na Nivách medzi Dulovým námestím a Miletičovou ulicou. Už tradične najnižšia reálna účasť bola vo Vlčom hrdle a okolí (35,03 %).

Ako by rozdelili kreslá v europarlamente Ružinovčania? Najúspešnejšie by bolo Progresívne Slovensko, ktoré by získalo 8 kresiel, nasledoval by Smer – SD s 3 europoslancami a po jednom kresle by získali SaS, Republika, KDH a Demokrati. Z ostatných kandidujúcich strán získali viac ako jednopercentnú podporu len dva politické subjekty: Hlas - SD a Slovensko, Za ľudí.

Ako by teda vyzerala zostava slovenských europoslancov podľa voličov v Ružinove? Suverénne najúspešnejším kandidátom bol bývalý predseda úradníckej vlády Ľudovít Ódor s 11 474 hlasmi, ktorý získal takmer trojnásobok preferenčných v porovnaní s druhým v poradí, Martinom Hojsíkom (3 970) a viac ako 16-násobne viac ako posledný z hľadiska počtu hlasov, Jaroslav Naď (705). Okrem nich by do Bruseli poslali Veroniku Cifrovú Ostrihoňovú, Ľubicu Karvašovú, Michala Wiezika, Luciu Yar, Martina Poliačika, Miroslava Kocúra, Ľuboša Blahu, Erika Kaliňáka, Moniku Beňovú, Richarda Sulíka, Milana Uhríka a Miriam Lexman.

A na záver zaujímavosť... Pre voľby do Európskeho parlamentu bolo vytlačených len pre Ružinov približne 1,75 milióna hlasovacích lístkov formátu A5, platných odovzdaných hlasov bolo necelých 32 000, čo predstavuje 1,825%. Zo 73 000 opečiatkovaných obálok sa využila menej ako polovica (43,8 %). Okrem toho bolo natlačených vyše 10-tisíc A4 strán pre pomocné materiály a takmer 5-tisíc A4 strán pre zápisnice a odpisy.

 

Vydanie: Júl - August 2024