Štatistika: Akí sú ružinovskí seniori?

V Ružinove, druhej najľudnatejšej časti Bratislavy, žije spomedzi všetkých obyvateľov (86-tisíc) vyše 18-tisíc ľudí v seniorskom veku, čo tvorí 21 % zo všetkých Ružinovčanov. Prinášame niekoľko zaujímavostí, ktoré nám ukázali štatistiky. Napríklad aj to, že žien je o polovicu viac ako mužov.

Bohatá výstavba a priemyselný rozmach Ružinova v 60-tych rokoch 20. storočia spôsobili masovú migráciu. Do novopostavených ružinovských bytoviek sa v tom čase nasťahovalo až 1 500 z dnešných seniorov. Mnohí tu žijú už od detstva, či mladosti, iní sa sem prisťahovali neskôr z iných mestských častí alebo oblastí Slovenska. Viac ako 2-tisíc z nich sa do Ružinova prisťahovalo vo veku 18 – 25 rokov, až 600 tu prežilo prakticky celý svoj život a 11-tisíc seniorov tu žije viac ako 30 rokov. „Ja tu bývam už päťdesiat rokov. Žije sa tu dobre, aj nám, dôchodcom. Je tu veľa zelene, parkov, oddychových zón, s kamarátkami rady chodíme na akcie do Cultusu, na rôzne koncerty... Máme tu veľkú tržnicu, nemocnicu, kostoly, denné centrá. Nič nám tu nechýba,“ pochvaľuje si bývanie v Ružinove pani Mária.

V Domove dôchodcov na Pažítkovej a v Ružinovskom domove seniorov na Sklenárovej žije s prihláseným trvalým pobytom 220 seniorov. Zaujímavosťou je aj to, že vyše 1 100 seniorov má 90 a viac rokov.

 

Ženy sú v prevahe

V Ružinove pripadajú na dvoch seniorov až tri seniorky – 39 % mužov a 61 % žien a na päť vdovíc pripadá iba jeden vdovec. Pri poslednom sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 uviedlo až tisíc Ružinovčaniek vo veku nad 64 rokov, že neboli nikdy vydaté. Z tohto sčítania vyplýva aj fakt, že bez manželstva tu žije iba 300 mužov v poproduktívnom veku.

 

Medzinárodný Ružinov

Našu mestskú časť si za svoj domov vybralo aj množstvo cudzincov. Okrem Slovákov žije v Ružinove s trvalým pobytom najviac seniorov z Českej republiky, Nemecka a Poľska. Štatistiky uvádzajú aj zaujímavosť, že tu žije až jedenásť Talianov, no ani jedna Talianka. Z neeurópskych štátov bývajú v Ružinove napríklad aj seniori z Číny, Vietnamu či Spojených štátov amerických. 

 

Vydanie: Október 2024