Smetiarsky OLO art opäť nesklamal

Plastové fľaše, staré noviny či igelit. Odpad, ktorý bežne putuje do smetných nádob, sa môže stať aj umením. Ako na to, sa dozvedeli deti na tradičnom OLO arte.

Festival umenia z odpadu je v poradí prvým podujatím celoročného projektu OLOMÁNIA, ktorý doteraz oslovil 112 bratislavských škôl. Výsledkom je, že viac ako 22 tisíc detí sa častejšie zamýšľa, ako správne narábať s odpadom. „OLO art sme tentoraz ozvláštnili hudobnou a výtvarnou zložkou tak pre školákov ako aj pre tých najmenších, teda škôlkarov. Spoločne oslavujeme už šiesty ročník OLOMÁNIE,“ priblížila Karin Zvalová, marketingová manažérka spoločnosti OLO, a.s. Výchovno-vzdelávací projekt učí deti triediť odpad a buduje v nich pocit spoločenskej zodpovednosti k svojmu okoliu. K propagácii tejto myšlienky výrazne prispievajú aj známe osobnosti, ktoré sa stali členmi výboru OLOMÁNIE. Novou zástupkyňou projektu sa na smetiarskom OLO arte stala speváčka Zuzana Smatanová.

Bola tak svedkom súťaže o najkreatívnejší žltý kontajner, škôlkari zas vymýšľali to najkreatívnejšie smetiarske auto. Zapojené školy sa zároveň celý školský rok riadia heslom „Začnime každý od seba,...“. Vďaka tomu sa deti postupne učia, že malý krok jednotlivca, môže spôsobiť veľký krok pre spoločnosť. „Treba sa vzdelávať odmalička, od jasličiek, škôlok či škôl. Celoživotné vzdelávanie je asi to najjednoduchšie a najlepšie, čo by mohlo byť v oblasti separovaného zberu. Ak tu začneme, spravíme veľký krok aj k triedeniu odpadu ako aj ochrane životného prostredia,“ uviedol Peter Krasnec, prezident Asociácie podnikateľov v odpadovom hospodárstve. „Všimli sme si, že deti postupne menia svoj postoj k odpadu ako takému. Má obrovský zmysel robiť takéto akcie, zamerané na tú najmladšiu skupinu. Koniec koncov, vidieť to aj na číslach. Tie sa v rámci separovaného zberu v Bratislave evidujú a majú narastajúcu tendenciu.

V skratke, deti robia svoje a z roka na rok sa to zlepšuje,“ uzavrel generálny riaditeľ spoločnosti OLO a.s., Branislav Cimerman.

Autor: Veronika Vasilková

Foto: Autorka

Vydanie: Január - Február 2017