Slovenský aj svetový fotograf: Jeho diela obdivuje pápež aj princ

Encyklopédie o ňom píšu ako o svetobežníkovi a fotografovi. Na ulici v rodnom meste – v Bratislave by ho však spoznal málokto. Jeho práca však hovorí za neho. Diela rodeného Ružinovčana Filipa Kuliševa sú súčasťou zbierok pápeža Františka, monackého kniežaťa Alberta II., britského princa Charlesa ale aj viacerých prezidentov a hollywoodskych hercov.

Začať rozhovor s fotografom otázkou – ako ste sa dostali k foteniu, by možno naozaj mohlo byť fádne. Filip Kulišev však aj z banálnej odpovede urobil príbeh. „Fotenie prišlo potom, čo som začal cestovať. V 90. rokoch som fotil na negatívy, diapozitívy, cestovalo sa cez cestovnú kanceláriu v Prahe,“ zasmeje sa na spomienkach spred rokov.

Najskôr bolo cestovanie

Zároveň pripomenie, že fotografia prišla s cestovaním, nie cestovanie s fotografiou. „Teda nebol som fotograf, ktorý by začal cestovať,“ objasňuje. K spoznávaniu nových krajín mal však vždy blízko. Už v škole mal rád geografiu. Možno aj to niečo naznačovalo. „Kreslil som si v zošitku pohoria, mestá, obyvateľov... a potom prišlo obdobie, keď som cestovanie začal realizovať,“ dodáva. Prvú výstavu mal v roku 2001 v Bratislave. Odvtedy ich mal vyše 200 po celom svete. Vystavoval v Las Vegas, kde sa ako jediný Slovák podieľal na výstave a následnej publikácii International Masters od Photography. Na konte má však desiatky úspechov, ktoré by určite chceli zažiť aj iní cestovatelia.

Vystavoval aj v Clevelande pri príležitosti 100. výročia Clevelandskej dohody Čechov a Slovákov, počas Medzinárodného dňa vody v roku 2018 prezentoval krátky film o oceánoch v priestoroch OSN v New Yorku. To je však stále len zlomok jeho úspechov. V roku 2020 predstavil svoje fotografie aj v rámci zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve.

144 krajín

Dnes má na konte 144 krajín. Niektoré mu tak prirástli k srdcu, že ich navštívil viackrát. Spomenúť tie najzaujímavejšie, znamenalo vypočuť si siahodlhý zoznam. „Najväčší dojem... to sú vlastne tie, ktoré sú mimoriadne fotogenické. Západ USA, Aljaška, Havaj - tam sa vraciame často. Potom Patagónia, Kanada. Z afrických je Namíbia srdcová záležitosť. Ak ideme ďalej - Island je prekrásny fotogenický, Grónsko... Nový Zéland je top destinácia nielen z cestovateľského hľadiska, ale tam by človek vedel aj žiť – z toho klimatického hľadiska, ostrovy v Oceánii, Polynézia, kde som mal aj svadbu, Palau neďaleko Filipín – prekrásne miesto na potápanie, ale tam nájdete aj miesta, ktoré nikde inde nenájdete,“ opisuje však v zrýchlenom móde cestu okolo sveta. Podotkne však, že cestovanie a fotografovanie vedia byť aj náročné a nebezpečné. „Ako naháňačka s grizzly na Aljaške,“ zaspomína si.

Desaťročia cestovania sú pre neho dôkazom, že naša planéta a príroda sú zázrak. Ako inak nazvať šantenie s miliónmi zlatých medúz na súostroví Palau alebo nočný ponor k veľkým rajam na Havaji? „Intenzívnejšie sme to precítili, keď sme sa ako Robinson s Piatkom ocitli na pustom ostrove na Tonge v Pacifiku, odkázaní len na seba. Krajšiu oblohu sme nikde inde nevideli. Desaťmetrové vlny, ktoré hádžu bezmocnou loďou na ceste k Antarktíde, útek pred praskajúcim ľadom na severnom póle alebo tri desiatky stupňov pod nulou na mrazivých Špicbergoch, kde je akákoľvek činnosť človeka paralyzovaná, nám ukázali, že sme len hračkou v rukách prírody,“ opisuje napokon dôkladnejšie a pripomína, že naša planéta je pestrá a jedinečná aj vďaka ľuďom, ich pravidlám a zvyklostiam.

„Napríklad len v Severnej Kórei vám v obchode namiesto peňazí vydajú žuvačky alebo odznaky, ochutnáte psa a máte pre seba celé lyžiarske stredisko. Za našimi fotografiami je mnoho príbehov, ktoré na prvý pohľad nevidieť. Radi sa o ne delíme, lebo vďaka nim ešte lepšie spoznávame svet a sami seba,“ hovorí Filip.

Pol roka na cestách

Na cestách je asi 6-7 mesiacov z roka. Vraj byť dlhšie mimo domova nemá zmysel. Prečo? „Máte aj domáce úlohy, pripraviť publikácie, kalendáre, naplánovať ďalšie cesty, výstavy,“ pripomína aj druhú stránku svojej práce. Pohodu doma aj na cestách mu robí manželka. „Ja cestujem s mojou Zuzankou. Len občas niekto pribudne. Ak je to na časť cesty, je to wau, zábava. Ale potom už treba pracovať,“ približuje pozadie práce cestovateľa a fotografa.

Spoločne sa chystajú aj na najbližšiu cestu. „Budeme súčasťou monackofrancúzskej expedície po indickom oceáne z Maurítia a Reunion na Seychely, kde má medzinárodný tím vedcov skúmať ekosystém odľahlých končín v Indickom oceáne. Časť cesty by mal absolvovať aj monacké knieža. No a pred začiatkom expedície by sme sa mali zastaviť na Madagaskare,“ prezrádza Filip Kulišev. Nič však ešte nie je uzavreté. „Možno Madagaskar zmeníme za inú vysnívanú cestu a to je expedícia z Grónska cez sever Kanady na Aljašku. Rozhodne sa v najbližších dňoch,“ zasmeje sa. Je však zrejmé, že fotografie z týchto oblastí budú však opäť pastvou pre oči. Presne ako tie doteraz. Pri všetkých sa doslova zastavuje dych. Či fotí slovenské hrady, priehrady či lány ďateliny, alebo objekty vzdialené tisíce kilometrov. Či sú to fotografie určené na výstavu, alebo do súkromného albumu.

Kamarát s kniežaťom

„Dlhé roky sa poznáme, sme kamaráti. Tak ako ja obdivujem jeho nekonečnú energiu pri jeho aktivitách na ochranu životného prostredia, tak aj jemu sa páčia moje fotografie a filmy z prírodných krás našej planéty. Navzájom sa inšpirujeme,“ objasňuje ich vzťah. Rodený Ružinovčan sa nechváli, ale poukazuje aj na iný rozmer. Celkom nenápadne. „Je tam spojitosť s nadáciou, pomáhame si navzájom,“ dodáva. Fotografie, na ktorých sú spolu, dokumentujú ich dobré priateľstvo. „Trvá to už celé roky, zažili sme toho veľa, to by bolo na dlhé rozprávanie,“ podotkne.

Z jeho rozprávania je však cítiť, že nie je jeho cieľom chváliť sa. Aj keď by sa mal čím. „Na to sú tu filmy, fotografie, knihy,“ pripomína svoju prácu. Posledná kniha Zoom 3 – príbehy fotografi vyšla koncom minulého roka. Zatiaľ najúspešnejšou knihou je Amazing Planet, v ktorej predstavuje 111 najkrajších miest našej planéty. Vyšla v 15 jazykoch, váži 5 kilogramov a po celom svete sa jej predalo vyše 50-tisíc výtlačkov. Ten, kto ju držal v rukách, dá iste za pravdu, že príroda je skvostné dielo. Ten, kto ju ešte nečítal a nevidel fotografie Filipa Kuliševa, má skutočne dôvod. Inšpirovať sa môžete na autorovom webe www.amazing-planet.com

Fotografiami chce prispieť k ochrane prírodného bohatstva 

Filip Kulišev, Master QEP, FBIPP získal viacero prestížnych medzinárodných cien. Medzi ne patrí najvyššie európske ocenenie pre profesionálnych fotografov Master QEP (Qualified European Professional Photographer). Ako prvý fotograf z krajín strednej a východnej Európy dostal v Londýne v kategórii prírodné scenérie najvyššie ocenenie, certifikát a titul Fellowship (FBIPP) od Britského inštitútu profesionálnych fotografov (BIPP). Za rok 2012 sa stal Európskym profesionálnym fotografom roka v kategórii príroda. V roku 2020 sa stal držiteľom zlatej kamery a Európskym profesionálnym fotografom roka v kategórii Dron (FEP European Drone Golden Camera Award). Je autorom jedenástich monografií.

Filipove diela sú súčasťou zbierok významných osobností, ako je pápež František, princ Charles, monacké knieža Albert II., generálny tajomník OSN Antonio Guterres, ruský prezident Vladimír Putin, slovenský prezident Andrej Kiska, prezidenti Kirgizska, Ugandy, Francúzskej Polynézie, Kiribati a Palau. Vlastnia ich aj držitelia Oscarov, skladateľ Hans Zimmer, režisér Luc Jacquet alebo herci Will Smith, Pierce Brosnan a Robert Redford.

 

Vydanie: Júl - August 2022